ZLATICA DRUGOG DANA USKRSA: Neumorno seju šećernu repu i konzumni grašak

Lepo vreme, odlično pripremljeno vlagom dobro natopljeno i prosušeno zemljište, radnici imanja „Zlatica“ u sastavu kompanije „Matijević“ iskoristili su da danas, na drugi dan Uskrsa započnu sejanje šećerne repe.

– Uslovi za setvu su idealni, pa verujem da ćemo semenom šećerne repe sorti “KWS”, “štrube” i “van der have”, za par dana zasejati planiranih 430 hektara. Predusev je bila pšenica, i to hibridna, domaće kompanije „Agrosava“. To je za skoro 200 hektara manje nego ranijih godina, ali se uklapa u generalnu poslovnu politiku – kaže Dragan Vasić, direktor „Zlatice“.

thumbnail

Za pšenicu zasejanu na 550 i ječam koji se našao na 97 hektara i uljanu repicu koja zauzima 72 hektara Vasić i njegovi saradnici Milenko Todorović i Dragan Radičević kažu da su u veoma dobrom stanju, o čemu svake večeri obaveštavaju stručni tim u centrali kompanije u Novom Sadu.

Zanimljivo je da je predusev šećernoj repi bila hibridna pšenica domaće kompanije „Agrosava“, sa kojom mali broj proizvođača ima iskustva.

Ukupna površina koju „Zlatica“ DOO obrađuje je za oko 700 hektara manja nego pre sedam – osam godina.

Uskoro počinje setva kukuruza, široke palete domaćih i međunarodnih hibrida, na 570, soje, razume se pod zalivnim sistemom, na zavidnih 350 i suncokreta na 130 hektara.

thumbnail (2)

Na licu mesta zatičemo i Dragana Kirćanskog, iz firme „Friglo“, Sutjeska, koji nadgleda sejanje konzumnog graška.

– Posao smo počeli pa zbog kiše prekidali, još krajem marta. Na „Zlatici“ ćemo do sredine sedmice semenom graška zasejati oko 110 hektara, što je šestina naših ukupnih potreba. Posao ide dobro; sejalica „lemken“ koju pokreće finski traktor „valtra“ u jednom prohodu, zahvatom od 6 metara, useje seme graška sorte „orijent“ u 50 redova, sa međurednim razmakom od 12 i po santimetara – kaže Kirćanski i komentariše da je posao u obostranom interesu. Grašak azotofiksator čije kvržice obogaćuju zemljište jednim od najvažnijih elemenata za sve biljne vrste.

Posle setva sledi ozbiljan rad na zaštiti graška od bolesti – papelnica i biljnih vaši. Očekujue se prinos od oko 9 tona po hektaru.

M.S-n.

Foto: Z. D.

thumbnail (1)