ZRENJANIN DOMAĆIN SKUPA „PIVO, PIVARSKE SIROVINE I OPREMA”

Hmelj se vraća u domaću kriglu
Pivarstvo u Srbiji ima perspektivu, a treba ojačati kapacitete u proizvodnji sirovina hmelja i slada, kakvi su postojali u sladari u Krajišniku, kazao je profesor dr Jan Kišgeci, najpoznatiji stručnjak za hmelj u našoj zemlji, na konferenciji za medije održanoj 12. jula, koja je bila posvećena drugom Naučno-stručnom simpozijumu „Pivo, pivarske sirovine i oprema”. Profesor dr Kišgeci je član Naučnog odbora Simpozijuma, koji će se održati od 27. do 30. avgusta u hotelu „Vojvodina” u okviru manifestacije „Dani piva”.
– Naše hmeljarstvo je gotovo nestalo, a upravo je prošle godine na Simpozijumu krenula organizovana obnova, kada smo podstakli na razmišljanje o tome kako ga vratiti. Proizvodnja hmelja u Srbiji sada pokriva otprilike polovinu onoga što danas traže tzv. kraft pivare, a svake godine se dupliraju površine pod hmeljom. Težimo da vratimo domaću proizvodnju sirovina, ali i proizvodnju naših sorti – izjavio je profesor Kišgeci.
Na Simpozijumu u avgustu biće održane tribine, predavanja i okrugli stolovi, a neke od najavljenih tema jesu: oprema u pivarstvu, sirovine za proizvodnju i tehnologija piva, medicinski aspekti piva. Govoriće stručnjaci sa fakulteta i instituta koji dolaze iz Hrvatske, Slovenije, Češke i drugih zemalja, najavio je profesor dr Radovan Pejanović, predsednik organizacionog odbora Simpozijuma.
– Upravo sektor pivarstva treba da afirmiše preduzetništvo, posebno malih i srednjih pivara, koje niču kao pečurke posle kiše. Proizvođači piva moći će na zrenjaninskom Simpozijumu mnogo toga da saznaju – kazao je prof. Pejanović.
Pokretač naučnog skupa o pivu bio je Vlado Dašić, vlasnik Turističke agencije „Karavan” i generalni sekretar Simpozijuma, koji je rekao da bi najavljena manifestacija mogla da pozicionira Zrenjanin kao kongresni centar.
Novost drugog po redu naučno-stručnog simpozijuma jeste da će ove godine učestvovati i srednje škole – Ekonomsko-trgovinska i HPTŠ „Uroš Predić” – najavio je Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika.
Glavni organizatori naučno-stručnog simpozijuma „Pivo, pivarske sirovine i oprema” jesu Udruženje pivara Srbije i Institut za ratarstvo i povrtarsvo iz Novog Sada, a među suorganizatorima su Institut za prehrambene tehnologije, TO „Karavan”, Poljoprivredna stručna služba, Viskoka tehnička škola strukovnih studija i druge institucije. Pokrovitelj je grad Zrenjanin.

 

  • UKUSI HMELJA
    – U Srbiji imamo entuzijaste koji se vrlo uspešno bave proizvodnjom domaćih piva. Otkrivamo i mnoge ukuse hmelja, tako da kao i kod vina, sada ne govorimo samo o ukusu gorčine, nego o ukusima konkretnih sorti hmelja – kazao je profesor Kišgeci.

 

  • O OBAVEZI PIVARA DA KORISTE DOMAĆU SIROVINU
    Upotreba domaćih sirovina u pivskoj industriji trebala bi da bude definisana novim Zakonom o pivu, koji je u pripremi. Međutim, treba znati da su sve velike pivare kod nas u stranom vlasništvu.
    – Onaj koji je vlasnik određuje odakle će kupovati sirovine, koje količine itd. Zakonodavac bi ovim zakonom mogao da propiše minimalni procenat sirovina sa ovih terena – podsetio je mr Srđan Kamenković, zamenik predsednika Organizacionog odbora Simpozijuma.

M. Maričić