ZRENJANIN – GRAD SPORTOVA, PONOSAN JE I NA USPEHE PLANETARNIH I EVROPSKIH ŠAMPIONKI U DEČJEM FITNESU

Zvezde plave, a zlatne, na svetskom širokom nebu

  • Počeli smo kao plesni klub, ali sam ubrzo poželela da uradim nešto novo, što u Zrenjaninu nije bilo, pa sam 2008. godine uvela i dečji fitnes – kaže Sanja Čapelja

Iza šuma, iza gora,/ iza reka, iza mora/ žbunja, trava/ opet noćas tebe čeka /čudna neka zvezda plava.
Da, to je ona „Plava zvezda” Mike Antića. Zvezda koja se čeka, i traži, i petsto puta, čudna i sjajna, bez koje je nebo tako prazno… .. Jer, svako ima svoju plavu zvezdu koju mora da pronađe. Samo mora da bude dovoljno plava. Ona je tajanstvena zvezda vodilja u životu svakog čoveka, zvezda koja ga uvek prati i pomaže mu da dođe do željenog cilja.
SNOVI SE OSTVARUJU
I na nebu ovom našem, banatskom, pojavila se 2007. godine „Plava zvezda”, tada plesni klub, i počela da ga boji u zlatno, kao bajka, kao snohvatica, zvezda koja se čuva, veća i od samog sna. Jer, te godine, niko nije ni slutio da će danas, od plesa do dečjeg fitnesa, ova naša, zrenjaninska „Plava zvezda”, vođena snovima, ali i velikim radom trenera i koreografa Sanje Čapelje i generacija mladih, dostići svetske i evropske visine šampionskog plavetnila.
To potvrđuju nedavni uspesi: na prvenstvu Evrope u dečejm fitnesu, u Zagrebu, Jovana Balaž, Andrea i Jovana Đurić, Anastasija Ćurčić, Nikolina Novković, Bojana Slankamenac bile su prvakinje. U Banja Luci, na Kupu šampionke su Klara Domonji, Maja Đorđević, Dejana Bartoš, Martina Hučok, Anastasija Bireš, Dunja Feješ, Alena Svetlik. Par Nikolina Domonji (tri godine) i Ivan Hučok (7) – osvajaju prvo mesto, aplauz i simpatije… „Sombor open” u dečjem fitnesu, „Zvezde” su ponovo prve, i to grupa najmlađih takmičarki.
RITMIKA, GIMNASTIKA, AKROBATIKA…
Danas, „Plava zvezda” su Tara Popović, Una i Zorana Jovičić, Anja Hajduk, Jovana Maljković, Ana Balaban, Maja Kovačev, Lenka i Mila Lazički, Lana Angelina Mrkajić, Maša Radnović, Lana Olujić, Nevena Prvulov, Iva Rikalo, Dunja Feješ, Maja Đorđević, Andreja i Jovana Đurić, Anastasija Bireš, Martina i Ivan Hučok, Klara i Nikolina Domonji, Bojana Slankamenac, Nikolina Novković, Dejana Bartoš, Anastasija Ćurčić, Ema Ljavroška, Jovana Balaž, Anđela Jahura, Jana Vjerg, Ivan Nenin… Imaju od tri do 17 godina. Iz Zrenjnina, Aradca, Elemira… Treninzi, uvežbavanje koreografija, festivali, šampionati, takmičenja, nagrade, putovanja, druženja…
– Počeli smo kao plesni klub, ali sam ubrzo poželela da uradim nešto novo, što u Zrenjaninu nije bilo, pa sam 2008. godine uvela i dečji fitnes. Članovi smo Svetske fitnes federacije – kaže Sanja Čapelja.
Sanja se bavila gimnastikom, trener joj je bio legendarni Boris Pavlov, bila je vojvođanska reprezentativka, srebrna. Gimnastika je ostala njena velika ljubav, ona je i operativni trener gimnastike i sudija pri Gimnastičkom savezu Srbije…
NAGRADE, MEDALJE
Prvi veliki uspeh 2010. godine „Plava zvezda” postigla je na svetskom prvenstvu u Slovačkoj, kada su Maja Mihajlović i Nikolina Milošević bile prvakinje, a vicešampionke Nina Jovanović, Milana Munjas i Angelina Frajić… Iste godine, na evropskim i svetskim takmičenjima medalje su osvajale Dunja Mečkić, Angelina i Milana Munjas, Angelina Frajić, Mina Jovanović, Milica Jahura… Tadašnji predsednik Skupštine Aleksandar Marton, priredio je prijem za evropske šamponke iz Kaunasa, Litvanija: zlatne Dunju Mečkić i Nikolinu Milošević, a medalje su osvojile i Milana Munjas i Mina Jovanović.
Austrija, Litvanija, Poljska, Slovačka, Češka, Nemačka, Italija, Hrvatska, Republika Srpska, Srbija… Svetske, evropske, balkanske prvakinje, nekadašnje i nove generacije, ali uvek naše „Plave zvezde”. Recimo, prošle godine je Jovan Balaž bila prva na balkanskom i druga na svetskom takmičenju, srednjoškolka Jana Vjerg šampionka na svetskom kupu u seniorskoj kategoriji. Ali, na takmičenju u Pančevu u master kategoriji prva je bila – ko drugi – nego duša „Plave zvezde”, trener Sanja Čapelja.
– Na treninzima radimo elemente koji se posle stapaju u koreografiju, važni su i kostim i muzika. Recimo, „Bašenga” je bila gotovo nepoznata, a koreografija koju sam napravila izazvala je ovacije na Balkanskom prvenstvu u Kovinu. Koreografije? Treba uklopiti elemente koji su predviđeni po propozicijama takmičenja, dati im ličnu notu, slediti ritam, ali i koreografiju prilagoditi uzrastu takmičara. Slatkiši moji… Izdržaj, snaga, skokovi, akrobatika. Nekada sanjam koregrafije – iskrena je Sanja.
„BAŠENGA” OSVOJILA SRCA
Jovana Ćurić ima 11 godina i kaže da je u Klubu zato što, uz treninge uči kako da postigne cilj. Nije nam rekla koji je to cilj, ali zna da se do njega stiže istrajnošću i ljubavlju… Treninzima, putovanjima i takmičenjima raduje se Maja Đorđević koja je u klubu četiri meseca.
– Volim i medalje, ali nije mi to najvažnije. Volim i svetla pozorinice, volim kada nas pohvale, volim svoje drugarice, volim Sanju i nikada mi nije teško da na treningu, koliko god puta treba, ponovim koreografiju – ispričala nam je Jovana Balaž.
Roditelji su uključeni u sve aktivnosti Kluba. Jagoda Fejš je Dunjina mama: – Dunja je ovde tri meseca. Dugo smo tražile ovakav klub i sada smo ga našle…
Treninzi su u Zrenjaninu i u Aradcu. U Aradcu je i Dalibor Ćurčić, koji pomaže na treninzima. I sam je sportista, bavio se bodi bildingom.
„Plava zvezda” je dobitnica nagrade Sportskog saveza grada Zrenjanina, a Sanja Čapelja je u izboru našeg lista bila druga u kategoriji trenera. Poznaju ih i navijači koji dolaze u halu na utakmice Košarkaškog kluba „Proleter”. Pre početka meča, i u pauzi, „Plava zvezda” ih bodri svojim koreografijama. Često učestvuju na humanitarnim koncertima…

  • NAGRADA OD ČITALACA
    Od „Plavih zvezda” očekujemo nove medalje. A u izboru za sportistu godine našeg lista, jednom su bile prve, a jednom druge u ženskoj konkurenciji. Naši čitaoci su prepoznali njihova dostignuća, trud i polet mladosti.

 

MILENA BEČEJAC