PREDAVANJE ZRENJANINSKE PODRUŽNICE LEKARA POSVEĆENO KRVNOJ SLICI

Osnovna i najčešća analiza na koju lekari upućuju

Krvnu sliku treba raditi jednom godišnje ukoliko nema posebnih razloga, poput zapaljenja, anemije ili neke bolesti trombocita, jer ona ukazuje na mnogo poremećaja koji mogu da nam pomognu u dijagnostici – savetuje doc. dr Milan Ubavić iz Zavoda za laboratorijsku dijagnostiku „Med lab” iz Novog Sada. On je nedavno održao predavanje o krvnoj slici kao analizi na stručnom sastanku zrenjaninske podružnice Srpskog lekarskog društva – Društva lekara Vojvodine.
U pitanju je osnovna analiza na koju lekari najčešće upućuju. Dr Ubavić ističe da je važno da se lekari upoznaju sa savremenim saznanjima o upotrebljivosti krvne slike.
– Neke stvari smo učili na fakultetu ali su se one u međuvremenu promenile. Osavremenila se tehnika izrade rezultata. Tako ističem CRP – jednu još noviju analizu od krvne slike. CRP je laboratorijski test koji se najčešće koristi za potvrdu postojanja akutnih upala, zatim organskih bolesti, poput infarkta srčanog mišića, infekcije ili tromboze, te raznih hroničnih stanja, kao što su hronične upale, reumatske bolesti i maligni tumori. Važan je za razlikovanje virusnih od bakterijskih upala. Kod virusnih infekcija koje prate povišena sedimentacija i povišen broj leukocita, CRP ostaje u nižim granicama nego kod bakterijskih infekcija, gde je njegov porast puno viši – objašnjava dr Ubavić, dodajući da je predavanje u Zrenjaninu osmo po redu koje je održano u Vojvodini i da je svako naišlo na vrlo dobar odziv kod lekara.
On dodaje da je krvna slika samo jedna od analiza koje treba raditi kada se pređe 45. godina, i to jednom godišnje ako nema posebnih razloga poput zapaljenja, anemije, slabosti crvenih krvnih zrnaca ili neke bolesti trombocita.
Dr Ubavić takođe objašnjava da, iako većina pacijenata smatra da je važno odraditi analizu gvožđa u krvi kako bi se postavila dijagnoza anemije, neki drugi parametri jesu mnogo precizniji.
– Gvožđe samo za sebe nema upotrebljivu vrednost kao analiza, vrlo su velike oscilacije gvožđa u odnosu na dnevni unos hrane. Ako se prethodnih dana uzimalo mnogo jaja, crvenog mesa ili spanaća, onda će i vrednost gvožđa biti uredna. Ako se nije uzimalo, i još ako je pacijent prethodnog jutra radio, na primer kopao u bašti, on će imati nisko gvožđe. Dva parametra koja su mnogo merodavnija i bolje govore o stanju pacijenta nego rezerve gvožđa u organizmu – jesu feritin i transferin, koji se ispituju TIBC i UIBC analizama (to su ukupni i nezasićeni kapacitet vezivanja gvožđa) – kazao je dr Milan Ubavić.

M. M.