SLUČAJ „BANATSKA PRIČA”: NOVINARI NE ODUSTAJU OD ISTINE

Branka, dobrodošla kući!

Teško povređena novinarka lista „Zrenjanin” Branka Jajić koja je, 19. maja, zadobila 17 preloma rebara i oštećenje plućnih krila kada se na nju sručila metalna konstrukcija bine dok je vodila program na Etno festivalu „Banatska priča”, puštena je iz bolnice na kućno lečenje. Da podsetimo, nakon što su joj u Urgentnom centru u Zrenjaninu, tog kobnog dana, konstatovane teške povrede grudnog koša i pluća, hitno je transportovana na Institut za plućne bolesti u Sremskoj Kamenici gde je odmah operisana. Kako saznajemo, njeno zdravstveno stanje je poboljšano, zbog čega će se, nakon tri nedelje provedene na Institutu, oporavak nastaviti u Zrenjaninu. Pored naše koleginice, lakše je povređena jedna ženska osoba iz organizacije Festivala.
UHAPŠENI PUŠTENI NA SLOBODU
Zrenjaninska policija je, istog dana, 19. maja, svega nekoliko sati nakon nesreće, po nalogu Osnovnog javnog tužilaštva (OJT) uhapsila D. Š. (50) iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio teško krivično delo protiv opšte sigurnosti, jer je, kako je navedeno u policijskom saopštenju, vlasnik firme koja je učestvovala u postavljanju bine. Zatim je u ponedeljak, 21. maja, uhapšen i M. G. (38) iz Sremske Kamenice, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo – teško delo protiv opšte sigurnosti u saizvršilaštvu. U postavljanju bine učestvovala je i druga firma čiji je vlasnik M. G, naveli su nadležni iz Policijske uprave.
Prvi uhapšeni D. Š, pušten je po isteku 48 sati zadržavanja, nakon čega je OJT izjavilo žalbu sudiji za prethodni postupak Osnovnog suda u Zrenjaninu. Poslednjeg dana maja, rešenjem Osnovnog suda, i drugom uhapšenom M. G. takođe je ukinut pritvor, te je OJT uložilo žalbu na predmetno rešenje.
Podsetimo da je M. G. vlasnik firme „Studio plus 023” (osnovana deset dana uoči Festivala) koja je potpisala ugovor sa MZ „Veljko Vlahović”, organizatorom manifestacije. Prema rečima Marije Janković, sekretarke Mesne zajednice, ponuda ove firme je, od moguće tri, na tenderu bila najpovoljnija.
ZID ĆUTANJA
Novinari lista „Zrenjanin” i dalje nailaze na zid ćutanja, jer u Mesnoj zajednici izbegavaju da odgovore na pitanja ko je u ime organizatora manifestacije „Banatska priča”, a ko u ime ponuđača, potpisao ugovor za postavljanje bine, kao i da nam dostave kopiju spornog ugovora. Takođe, tražili smo da nam dostave kopiju celokupne dokumentacije tendera za odabir ponuđača za postavku bine, a koji je 11. maja otvorio Savet MZ „Veljko Vlahović” – sve ponude koje su pristigle na konkurs, zatim fakturu koja je poslata gradskom budžetu na plaćanje. Do zaključenja ovog broja na imejl adresu novinarke nije dostavljen odgovor na zahtev za dostupnost informacije od javnog značaja. Možemo pretpostaviti da su članovi Saveta Mesne zajednice „Veljko Vlahović” okupirani organizovanjem priredbi koje se redovno odvijaju, kao da se pre tri nedelje tu ništa nije dogodilo.

  • KOLIKO PRSTIJU (FIRMI) VIDIŠ?
    U prošlom broju našeg nedeljnika, objavili smo podatak Agencije za privredne registre (APR) da se u Ulici narodne omladine 1, odnosno u zgradi Kulturnog centra, nalaze tri firme sličnog imena i delatnosti: Muzička kompanija „Top ton”, „Top ton” doo (obe u vlasništvu D. Š) i „Studio plus 023” (vlasništvo M. G), dok je četvrta „Top ton rental” u Sremskoj Kamenici, takođe u posedu M. G.
    Pozvali smo Gorana Marinkovića, direktora Kulturnog centra (KC), kako bismo saznali koliko firmi ima potpisan ugovor o zakupu sa ovom ustanovom. Prema njegovim rečima, KC ima potpisan ugovor samo sa Muzičkom kompanijom „Top ton” koja je ove godine prošla na tenderu, jer je, takođe, imala najnižu ponudu, a da je nekada tu bila kancelarija firme „Top ton” doo. Marinković je negirao da se na toj adresi nalazi i „Studio plus 023”, odnosno za tu firmu, kako kaže, „nije ni čuo”.

I. ISAKOV