ZRENJANIN GRAD SUTRAŠNJICE: Film o budućnosti informatičke zajednice

U baroknoj sali Gradske kuće danas je premijerno prikazan dokumentarni film Đorđa Mladenovića, studenta Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin” o zrenjaninskoj IT zajednici i njenoj budućnosti, pod nazivom Zrenjanin grad sutrašnjice“.

Film je nastao kao rezultat rada na projektu u sklopu programa Letnje stručne prakse“ koji se organizuje u saradnji Tehničkog fakulteta Mihajlo Pupin“, ZREPOK-a i Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Zrenjanina, uz podršku grada Zrenjanina. Produkcija filma je kompanije Progressiv media“, članice Zrenjaninskog IKT klastera koji je osnovan decembra 2016. godina.

Cilj filma je, kako je rečeno, podizanje nivoa svesti u javnosti, kako kod ključnih donosilaca odluka u gradu, tako i kod roditelja srednjoškolaca i osnovaca o potencijalima ovog veoma perspektivnog sektora koji se za kratko vreme izuzetno razvio u gradu na Begeju.

Prisutnima se obratio Dragan Vidaković, predsednik IKT klastera i istakao da je Zrenjanin grad informatičke budućnosti. On je rekao da je informatička nastava prisutna u školama, posebno u Zrenjaninskoj gimnaziji, Tehničkoj školi i ETŠ Nikola Tesla”, i pre svega u visokom obrazovanju – Tehničkom fakultetu Mihajlo Pupin” i Visokoj tehničkoj školi strukovnih studija.

U Zrenjaninu je sve više kompanija koje se bave informatičko-komunikacionim tehnologijama, a kako je rekao Duško Radišić, pomoćnik gradonačelnika, one su prisutne i u sadašnjoj i u novoj strategiji razvoja grada, ali i u projektima. Privreda i obrazovanje su bitni činioci razvoja. Inače, u ovom trenutku bi posao u Zrenjaninu moglo da dobije 1000 programera. Zbog toga je i neophodno da se obrazovni profili prilagode tržištu, kao i da se nastava u školama umreži.

– Zrenjanin je jedan od centara informatike, i to će dalje razvijati, objedinjavanjem aktivnosti lokalne samouprave, obrazovnog sistema i privrede, rekao je Radišić uz uverenje da će to doprineti da mladi ne odlaze iz grada.

M.B.