„ZRENJANIN ISTRAŽUJE”: DA LI GLOBALNA MAFIJA ALTERNATIVNE MEDICINE PODRIVA ZDRAVLjE DECE KAMPANJOM PROTIV CEPLJENJA

Vakcina: opravdani strah ili neodgovornost prema drugima?

Podaci zrenjaninskog Zavoda za javno zdravlje govore da je u prethodnoj godini procenat vakcinisane dece MMR vakcinom nakon prve godine života 84 odsto (revakcinacija sledi u sedmoj godini života). MMR vakcina štiti protiv tri virusne bolesti – malih boginja (morbilli), crvenke (rubella) i zaušaka (mumpsa). Pedijatar dr Tomislav Stevanović smatra da ti podaci govore o značajnom, odnosno rekordnom smanjenju procenta dece vakcinisane ovom vakcinom. Sa druge strane, prema rečima dr Radivoja Filipova, načelnika epidemiologije Zavoda za javno zdravlje u Zrenjaninu, procenat vakcinisane dece drugim vakcinama kreće se od 95 do 99 odsto.
Kako ističe dr Stevanović, nekoliko godina unazad pedijatri se susreću sa strahom i otporom roditelja u vezi sa MMR vakcinom. – Reč je o uticaju globalnog pokreta protiv vakcinacije koji se širi putem interneta i društvenih mreža, a uvezen je sa Zapada i nema nikave veze sa našom tradicijom niti brigom o zdravlju dece. Pokret je ogranak trenutno najmoćnije mafije, koja se zove alternativna medicina – kaže naš sagovornik. – Ona podstiče strah od vakcina i nudi svoje prizvode koji će navodno ili „pojačati imunitet” umesto vakcina ili će „lečiti posledice vakcinacije”, upotrebom raznih suplemenata, vitamina, homeopatskih lekova i drugih „šarenih laža”.
Prema podacima naših sagovornika, farmaceutske kompanije koje proizvode vakcine godišnje zarade oko 18 milijardi dolara, ali zato proizvođači suplemenata i vitamina inkasiraju pet puta više.
– Pre 17 godina jedan poznati pedijatar u Londonu dobio je 800 hiljada dolara unapred da lažira rezultate kojima je povezao MMR i autizam. Otkriven je, oduzeta mu je licenca, morao je da napusti Englesku, ali strah od autizma je nastavio da plaši roditelje – objašnjava dr Stevanović.
On naglašava da procenat od 84 odsto vakcinisanih nosi realan rizik da neko dete ili veći broj dece oboli od morbila ili zaušaka sa kasnijim ozbiljnim posledicama u vidu teških upala pluća, mozga i gluvoće. Naš sagovornik navodi da po našem zakonu roditelj koji ne vakciniše svoje dete mora platiti novčanu kaznu, ali nije odgovoran ako njegovo dete prenese bolest drugoj deci. Međutim, dr Stevanović kaže da ih neće zaštiti nikakav zakon od reakcija drugih roditelja, ako eventualno dođe do transfera bolesti.
– Može se razumeti strah roditelja, pa čak i njihovo odbijanje da vakcinišu svoju decu, ali je neprihvatljivo da ti roditelji sa toliko strasti i nerazumno agituju protiv vakcinacije. Ne treba puno truda da se shvate nesrećni karakteri poput Slađane Velkov, Maje Volk, Todora Jovanovića ili profesora Nestorovića…. U njihovim porukama je toliko izmišljanja, sumanutosti i laži. Da li roditelji misle da oni više vode računa o zdravlju svoje dece nego njihovi pedijatri – pita se naš sagovornik.

PRAVO NA IZBOR
– Moje prvo dete jeste vakcinisano i ono je nakon MMR vakcine dobilo zauške. Veliki je broj dece te godine imao komplikacije od vakcina, pa me je zanimalo kako je moguće da dete oboli od bolesti protiv koje se vakcinisalo – kaže Zrenjaninka Zdenka Trifunjagić, majka troje dece. – Zatim sam krenula da istražujem, došla do izvesnih saznanja i odlučila da svoje treće dete ne vakcinišem. Da li je bolje da dete preleži dečje bolesti, koje se ne zovu tako bez razloga, ili je bolje da primi vakcinu? Drugi problem je u sastavu vakcina. Videla sam da se u njima nalazi formaldehid koji je kancerogen, kao i neurotoksini živa i aluminijum, pa sam se zapitala da li to može da proizvede neke ozbiljne posledice. Nisam apsolutni protivnik vakcinacije, ja samo želim da imam pravo na izbor, kao i Evropljani, a ne da budemo krivično gonjeni. Treće nevakcinisano dete nije bolesno, imalo je kao i većina dece upalu ušiju, ali nikakve druge bolesti. Ako se prehladi, brzo ozdravi. Mnogo je otpornije nego starije dvoje dece. Niko nije odgovoran ako se dete razboli od sastojka vakcine.

CEPIVO IMA ROK TRAJANjA
– Nijedno moje dete nije vakcinisano, a najstariji sin ima 20 godina. Ovu temu sam počeo da istražujem pre tri decenije, kada sam prirodnom medicinom počeo da lečim neke svoje tegobe. Kada se moj prvi sin rodio, znao sam šta su vakcine i odbio sam da ga vakcinišem, kao i ostalo troje dece. Nikakvih zdravstvenih problema nisu imali nikada – kaže Mirko Grubić, otac četvoro dece. – Preležali su dečje bolesti i stekli doživotni imunitet: naime, kad dobiješ vakcinu ne stičeš nikakav imunitet, jer na svakoj piše rok trajanja od sedam do deset godina. Postavlja se pitanje šta ćemo onda kada zaštita istekne? Dete postaje ponovo podložno bolesti protiv koje je vakcinisano.
Prema Grubićevom mišljenju, nijedan pisani dokaz ne potvrđuje da vakcina deluje.
– Lekari danas krše etiku jer sam čin vakcinisanja dece bez prethodno utvrđenog zdravstvenog stanja jeste kršenje etičke norme. Na pakovanju vakcine koju izdaje Agencija za lekove piše da vakcinu ne sme da primi niko ko prethodno nije uradio alergo test na sve sastojke te vakcine – kaže naš sagovornik.
IVA ISAKOV