„ZRENjANIN” ISTRAŽUJE: KOLIKO JE BILO INVESTICIJA U ZRENjANINU U POSLEDNjE ČETIRI GODINE I ŠTA SE DANAS GRADI

U iščekivanju otvaranja još 1.000 novih radnih mesta

U poslednje četiri godine, Zrenjanin je dobio 35 investitora, i zahvaljujući tome otvoreno je više od 3.500 radnih mesta. Do kraja ove godine očekuje se otvaranje pogona koji će obezbediti radnih mesta za još 1.000 radnika.
Lane je u Zrenjaninu potpisano 20 ugovora sa investitorima koji će ovde otvarati nove pogone, a neka od postrojenja su već otvorena. Prema podacima Gradske uprave, u našem gradu je u poslednje četiri godine, tačnije od 2012. godine, potpisano 43 ugovora za otvaranje proizvodnih postrojenja i komercijalnih firmi. Ugovori su zaključeni i sa jednom IT kompanijom, jednom za otpad, kao i tri za pružanje određenih usluga. Prema ugovorima, te investicije podrazumevaju 3.552 nova radna mesta. Čeka se završetak radova na gradnji 21 objekta.
– Do sada je zaposleno otprilike 2.000 ljudi, a posao bi trebalo da dobije još više od 1.000 radnika – rekao je za list „Zrenjanin” Ivan Dević, bivši pomoćnik gradonačelnika zadužen za investicije, sadašnji direktor JKP „Vodovod i kanalizacija”.
On je objasnio da su mnoge kompanije koje su potpisale ugovor o investiranju već i izgradile fabrike, a da se očekuje da i neka velika imena otvore svoje pogone do kraja 2016. godine.
U Zrenjaninu investira 35 ulagača
Ugovore sa Gradom Zrenjaninom, saopštavaju iz Odeljenja za investicije, u poslednje četiri godine potpisalo je 35 ulagača: domaći „Agrorit”, izraelska kompanija „Aviv Arlon”, slovenački „LK Armature”, italijanski „Fulgar”, nemački „Drekslmajer”, „Mera”, „Gomeks”, hrvatski „Farmas”, „OM inženjering”, „Medikal vejst dispozal”, „Idea”, „Trenč”, turski „Džoli tekstil”, „Jovana”, „ACE”, „Almeks”, slovenački „Don Don”, „UM ING”, „Agro dukat”, „Beohemija”, „Eko gradnja”, Naftna industrija Srbije, slovenačka „Perutnina Ptuj”, „Kraun”, italijanski „Teknostruture”, nemački „Lidl”, „Rakić plast”, „Ekometal-komerc”, „Jugodom”, „Levi 9 IT servis”, „Trujimf”, „Agrounija”, „MV invest”, američki „Valmont” i „Bomist”.
– Ipak, nemamo saznanja o napretku investicije „Valmonta”, koji je trebalo da iznajmi hale „Minel Fepo”, jer to nije išlo preko Gradske uprave. Nekoliko puta smo pokušavali da se dogovorimo sa njima i da zakažemo sastanak, ali nisu bili zainteresovani – rekla je Olivera Radić iz pomenutog odeljenja.
U odnosu na 2012. i 2013. osetno je povećanje broja investitora koji za otvaranje novih pogona biraju jednu od tri industrijske zone u Zrenjaninu u 2014. i 2015. godini.
Raste popularnost industrijskih zona
U 2012. godini potpisana su četiri ugovora. Među investitorima je hrvatski „Farmas”, koji je zaposlio 70 ljudi, dok je proizvođač nameštaja „Jovana”, u svom novom salonu kod Autobuske stanice, zaposlio 20 radnika.
U 2013. godini Grad Zrenjanin doveo je pet investitora, koji su zaposlili više od 300 Zrenjaninaca. Domaći proizvođač „Almeks” zaposlio je 180 radnika. Svoje fabrike u severozapadnom delu Slobodne zone Zrenjanin otvorio je italijanski „Fulgar”, u jugoistočnom domaći „Trenč”, dok se čeka otvaranje „UM ING”-a na Bagljašu. U „Žitoprodukt” je uložio slovenački „Don Don”.
Međutim, posle uvida u podatke gradske uprave, zaključujemo da veliki porast investicija nastupa 2014. godine. Tada je potpisano 14 ugovora i otvoreno 1.250 radnih mesta. Od toga su neka još „na čekanju”, kao, recimo, u „Agroritu”, „ACE”-u, NIS-u, i slovenačkoj firmi „Perutnina ptuj”. Ipak, otvoreni su „Aviv park”, „Levi 9 IT servis”, Distributivni centar „Gomeksa”. Nove investicije u zoni Jugoistok realizovali su „OM inženjering” i „Medikal vejst dispozal”. Turski „Džoli tekstil” otvorio je pogon u Ulici Đure Jakšića, domaći „Agro dukat” u Ulici Pere Dobrinovića, „Beohemija” u Staroj industrijskoj zoni, dok je „Eko gradnja” svoje prostorije otvorila u Melencima, a NIS u Elemiru.
Od prošle godine u zoni Jugoistok čekaju „Mera”, NIS, „Kraun”, zrenjaninski „Gomeks”, „Rakić plast”, „Trijumf”, „Agrounija”. U Ulici Pere Dobrinovića, „MV invest” u zoni Bagljaš i „Bomist” na severozapadu, prema Elemiru.
– U zoni Severozapad, prema Elemiru, svoj pogon je proširio i „Ekometalkomerc”, ali tu nije bilo mnogo novih zapošljavanja – napominje Radićeva.
Gde su najveća očekivanja
Najavljene investicije italijanske firme „Teknostruture”, „Drekslmajera”, ali i kompanija „ACE” i „Lidl”, čekaju se s najviše nade. To su, naime, firme koje imaju ugled, a treba da zaposle više od 600 radnika.
Prema informacijama kojima raspolaže Odeljenje za investicije, „Teknostruture” će zaposliti 100 ljudi. Rok za završetak radova na proizvodnoj hali i kolskoj vagi u zoni Jugoistok je novembar ove godine, piše na tabli ispred hale u izgradnji. Odobrenje za izgradnju izdalo je Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Grada Zrenjanina krajem novembra prošle godine. Izvođač radova na tom postrojenju je „Eko gradnja”.
„ACE” (Automatic control engeneering) je kompanija za promet opreme i usluga, koja će poslovati u modernoj zgradi kod kuglane, a zapošljavaće 30 ljudi.
Prvi objekat nemačkog supermarketa „Lidl” „niče” u Ulici Pere Dobrinovića kod Autobuske stanice. On se gradi od marta, a rok za završetak radova na njemu je do novembra ove godine. Izvođač radova je GP „Best izgradnja”. Kako piše na tabli ispred gradilišta, Odeljenje za urbanizam Gradske uprave Grada Zrenjanina izdalo je dozvolu za izgradnju još krajem oktobra 2015. godine.
Olivera Radić objašnjava i da će drugi „Lidl” biti na Bagljašu i da je u toku sređivanje dokumentacije potrebne za izdavanje dozvole za građenje.
-Nemački supermarket biće na uglu magistralnog puta i Ulice Zdravka Čelara, odnosno između parcela koje zauzimaju Autoperionica i picerija „Diksi” i proizvodnja „Mile Dragić” – kazala je. S. K.
S. K.

2-3str - 1 - INVESTICIJE ace2 2-3str - 1 - LIDL