ZRENJANINAC DRAGAN AJDER IMA NESVAKIDAŠNJI PROBLEM

Račun za struju naduvala „viša sila”

Našoj redakciji nedavno se obratio Zrenjaninac Dragan Ajder, sa stanom u ulici Dragutinovačkog odreda 7, povodom izuzetno visokog računa za električnu energiju koji, kako kaže – ne može i ne namerava da namiri.
– Početkom aprila 2015. godine na uklopnom satu moje kuće je došlo do neke vrste snažnog elektroproboja koji je za nekoliko minuta „progutao” oko 4.160 kilovat časova električne energije. To je, naravno, registrovao i strujomer i ja to ne poričem. Bilo je tu dima, smrada varničenja, srećom, ne i požara i niko nije stradao. Sam sam nekako „skinuo” kuću sa napona, može se reći da je to bila sreća u nesreći. Tvrdim, pod svakom vrstom odgovornosti, da za taj elektroproboj nisam nimalo kriv: ni ja ni bilo ko drugi nije ništa „petljao” oko uređaja. Nemam drugi izraz za to nego što je „viša sila”- kaže Ajder.
Od ljudi iz „Elektroprivrede”, kaže, nije dobio nikakvo razumljivo i prihvatljivo objašnjenje nego da taj ogroman račun jednostavno mora da se plati.
– Tada je to bilo 51.320, a vremenom je, ukamaćivanjem naraslo na više od 70 hiljada dinara, u šta su uračunati i troškovi izvršitelja. Razume se, sve je popravljeno, ugrađeni su automatski prekidači i „fido” sklopka, a tekući utrošak struje sam plaćao. Posle više neuspešnih obraćanja „Elektrodistribuciji” Zrenjanin, obratio sam se i jednom udruženju za zaštitu potrošača. Oni su me savetovali da tekući utrošak plaćam, i to na običnim SDK uplatnicama sa tačnim žiro-računom, a nikako na originalnom računu, kako mi se novac za tekući utrošak ne bi koristio za namirenje duga nastalog elektroprobojem, za koji nisam, niti mogu biti odgovoran. Ja ću nastaviti sa dosadašnjom praksom. Pored toga što je do nezgode došlo bez moje krivice, verujem da će u obzir biti uzeto i zastarevanje potraživanja, ponovo tvrdim neosnovanog. O tome da sam mogao tom prilikom da izgubim život, ne bih mnogo ni govorio. Takođe ne bih nikog opterećivao stresovima i zdravstvenim problemima moje supruge i svojim, tokom ovih skoro pet godina. Verujem da sam u pravu i da će pobediti razum – kaže Dragan Ajder.

M. S-n.