ZRENJANINAC NIKOLA JANČIĆ, KLARINETISTA, O ŠKOLOVANJU, PLANOVIMA

Muzika kao stil života

Put mladog klirinetiste Nikole Jančića (26) krenuo je od privatne muzičke škole „Bolero” gde je naučio da svira klavijature. Nakon osnovne škole odlučio je da upiše Muzičku školu „Josif Marinković”. Želja mu je bila da upiše saksofon, ali pošto u to vreme nije bilo klase za taj instrument, upisao je klarinet u klasi profesora Andreja Gigića.
Svoje muzičko obrazovanje nastavio je na Akademiji umetnosti u Novom Sadu gde je kasnije upisao i master studije. Istovremeno je upisao master studije za kamernu muziku na Fakultetu muzičkih umetnosti u Beogradu. Oba mastera završio je prošle godine na jesen. Međutim, mladi Zrenjaninac je nedavno upisao i treće master studije za klarinet kod profesora Tadeja Keniga, ali na muzičkoj akademiji u Ljubljani (Slovenija).
– Želeo sam da promenim sredinu i da više naučim orkestarsko sviranje, kao i modernu muziku 20. i 21. veka. Smatrao sam da baš kod profesora Keniga mogu da ostvarim svoj cilj – ističe Nikola Jančić.

1-2 Nikola Jancic 2

VAŽNO JE ISKUSTVO
Kako kaže, diploma je manje bitna. Važnije mu je iskustvo profesora kod kojih je studirao.
– Kod profesora Srdića u Novom Sadu sam učio sedam godina i on me je naučio osnovu sviranja klarineta i osnovu shvatanja muzike. Profesor Lazić u Beogradu mi je pokazao lepotu kamernog muziciranja, odnosno sviranja u nekom sastavu i njenu težinu. Mi, studenti, smo uglavnom usmereni na solo muziciranje, a manje na orkestarsko ili kamerno. Kod profesora Keniga i dalje učim kako da pomerim svoje tehničke i sviračke granice na klarinetu, takođe da shvatim muziku 20. i 21. veka – objašnjava naš sagovornik.
Na pitanje koliko se studiranje u inostranstvu razlikuje od ovdašnjeg, Nikola kaže da su njihovi uslovi bolji kada su u pitanju ustanove zbog prostora za vežbanje, koncertne sale i slično. Mladi umetnik kaže da svi studenti uglavnom idu kod nekih drugih profesora koji mogu da im pokažu nešto novo ili drugo viđenje muzike, jer su velike razlike između francuskih, nemačkih, italijanskih kompozicija. Usledilo je odmah pitanje da li nakon takvog iskustva želi da ostane u Sloveniji i nastavi sa usavršavanjem?
– Ostalo mi je da završim master studije u Ljubljani, a sledeći korak je da upišem doktorske u Novom Sadu kod profesora Srdića i to će biti kraj mojim studijama. Od februara sam počeo da radim u Srpskom narodnom pozorištu u orkestru na mestu drugog klarineta. Do sada sam uradio šta sam hteo, kada budem doktorirao, počeću da razmišljam šta dalje – priča dvadesetšestogodišnjak i dodaje da je zadovoljan poslom, da u tome uživa, jer je oduvek želeo da svira u orkestru.
RASKRŠĆE
Nikolu smo svi imali prilike da čujemo na „Danima piva” kada je svirao sa Zrenjaninskom filharmonijom. Mi smo još uvek pod utiskom koncerta, a u razgovoru nam je rekao da je to treći put da svira sa njima na pivskoj manifestaciji i da su, kao i uvek, utisci odlični. Nije zanemario ni domaću publiku jer ističe da mu je uvek drago kada svira u rodnom gradu.
A kad je položaj klasične muzike u pitanju, naš sagovornik smatra da je ona u usponu. Kako kaže, samo u septembru je bilo tri festivala klasične muzike u Novom Sadu, na kojima su svirali naši najbolji muzičari, i da je sve više koncerata posvećenih tom muzičkom žanru. Nikola je dokazao da dobrom ogranizacijom sve može da se postigne i da uvek nađe barem dva sata da vežba za sebe, druženje, koncerte i svirke.
Kad smo kod svirki, njegovi vršnjaci i malo stariji sigurno pamte rok bend „Raskršće” u kojem je svirao klavijature. Bilo je to pre skoro deset godina, a Nikolu smo pitali da li mu bend nedostaje.
– Moram priznati da mi malo nedostaje. To je bilo nešto potpuno drugačije i uzbudljivo. Ipak se to mnogo razlikuje od klasike – navodi Jančić i dodaje da ima lepe uspomene na taj period i tapirane frizure dok nisu počeli da ćelave (smeh).
Izbor muzike koju sluša zavisi od raspoloženja, a kaže da uglavnom sluša rok, pop, r‘n‘b, elektro i da često voli da pusti radio, jer muzika je njegov stil života. Kada smo ga pitali ko ga najviše podržava u svemu što radi, navodi da je porodica ta koja je uvek uz njega – tata Slađan, mama Olivera i sestra Tanja.

  • NAGRADE
    Nikola Jančić je prošle godine osvojio prvu nagradu u najstarijoj kategoriji na međunarodnom takmičenju „Anton Eberst” u Novom Sadu, zatim 2014. drugu nagradu na istom takmičenju, a 2012. treću nagradu. U Varaždinu je 2017. na međunarodnom takmičenju osvojio prvu nagradu u kategoriji Grand pri II (do 35 godina) klarinet, a u finalu između svih instrumenata iz iste kategorije dobio je drugu nagradu. U srednjoj školi je pobeđivao na republičkim i međunarodnim takmičenjima.

 

  • BUDUĆIM KOLEGAMA
    – Svima koji žele da upišu muzičku akademiju bih preporučio da rade i vežbaju dok imaju profesora pored sebe, ali isto tako da uživaju u studentskim danima jer će brzo proći – poručuje Nikola Jančić.

I. ISAKOV

FOTO: Privatna arhiva Nikole Jančića