ZRENJANINCI PROTIV NEPRIJATNIH MIRISA IZ „PREKONA“: Ne odustajemo dok se ovo ne reši

Udruženje građana  „Stop kafileriji“ iskazalo je i juče, u subotu 18. jula, treći put svoje nezadovoljstvo zbog neprijatnih mirisa, vožnjom automobilima (оkо 150), pored  DOO „Prekon“ i porukama koje sadrže zahtev da žele da imaju čist vazduh.

– Juče smo dobili bitku, ali rat još traje. Nećemo odustati dok god se ovo pitanje ne reši. Jutros, oko dva-tri sata ponovo nas je probudio smrad. Zato ovu borbu moramo da nastavimo – napisao je, između ostalog, na ovoj Fejsbuk stranici Aleksandar Popović.

Jedan od ponira ovog mirnog i nenasilog protesta Vladimir Dragić i ovoga puta je istakao da gotovo svakodnevno treba svom dvogodišnjem detetu da objašnjava  zašto mora da ga uvede u kuću čim počne da se oseća nepodnošljivi smrad, što je potvrdio i Bojan Antić .

Nezadovoljni građani su automobilima  napravili dva kruga  pored pogona „Prekon“ uz glasne sirene. Poneki su na ogradu kačili poruke nezadovoljstva „Pakujte kofere“, kao i mirišljave jelkice, a neki su svoje kućno smeće bacali preko ograde. Kako nam je rekla Tijana Šijaković, u proteklih nekoliko dana podneto više od 600 prijava nadležnim inspekcijama.

– Već godinama se podnose prijave, tužbe, organizuju se tribine, ali sve to nije vredelo, pa smo se tada odlučili na ovaj korak. Među sugrađanima u vožnji našli su se eminentni privrednici, lekari, stručnjaci iz oblasti za zaštitu životne sredine, roditelji sa malom decom pa čak i sugrađani iz delova grada u kojima se ne oseća miris, da podrže inicijativu zbog problema koji sve tišti – kaže Tijana Šijaković.

Učesnici okupljanja su demantovali tvrdnje direktora „Prekona“ Slavka Popovića da se radi o političkom protestu i navode da je reč o problemu koji muči mnoge što potvrđuje i učešće lekara i Udruženja privrednika ZREPOK.

Dr Stevanovć je, između ostalog, naglasio da astma može da se pogorša (ne da se izazove) po udisanja ovakvog smrada. Redovno posle izlaganja smradu ti bolesnici razvijaju psihosomatske simptome, smatra on.

Iz kompanije „Prekon“ su se oglasili saopštenjem i naveli da su spremni da sarađuju sa lokalnom samoupravom da izmeste svoje pogone van gradske zone i da nije u redu da se traži zabrana rada samo njihovog pogona jer ima i drugih emitera neprijatnih mirisa u gradu. Navode da nisu kafilerija već da prerađuju klanični otpad u više proizvoda i poštuju sve standarde za ovu oblast. Direktor Slavko Popović je razgovarao sa onim građanima koji su izašli iz kola.

dav

„Prekon“, po rečima Popovića, očekuju saradnju i pomoć lokalne samouprave, nadležnih pokrajinskih organa, i ministarstava poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, i zaštite životne sredine. Pomenuo je da postoje tri potencijalne lokacije pogodne za obavljanje ove delatnosti, razmatra se i mogućnost javno-privatnog partnerstva sa kompanijom Energo-zelena iz Inđije“. Popović je ranije učestvovao i na tribinama na ovu temu, poput one koju je Zrenjaninski socijalni forum organizovao u Klubu „Dositej“ na Lesnini.

M.Bečejac