ZRENJANINCI UVELIKO MISLE NA ZIMU, PA SU VEĆ KRENULI U PAZAR DRVA I UGLJA

Ponuda dobra – za pun novčanik!

Rešavanje primarnih egzistencijalnih pitanja, gde obezbeđivanje toplote u zimskoj sezoni zauzima visoko mesto, zahteva od svakog domaćinstva ozbiljnu kalkulaciju i preispitivanje. Posebno je na ove prilike uticala prolećna inflacija koja je pogodila skoro sve sektore.
Da li su i energenti poskupeli? Da li vlada njihova nestašica? Koji se načini grejanja najviše isplate – neka su od pitanja koja smo postavili nadležnima na stovarištima i radnjama koje se bave prodajom opreme.

CENE NIŽE
– Za razliku od prošle godine, ogrevnog materijala ima na tržištu i to svih vrsta. Ponuda je dosta dobra i svi energenti se mogu nabaviti bez ikakvih problema. Inflacija na svu sreću nije uticala na poskupljenje čvrstog ogrevnog materijala. Naprotiv, ogrevni materijal je znatno pojeftinio u odnosu na prošlu godinu. Cene su snižene i do 30 odsto – tvrdi Ivan Radin, direktor „Ogreva”.
Radin je rekao da je potražnja povećana početkom avgusta, a da je interesovanje zabeleženo i prethodna dva meseca. Naši sugrađani su ovog leta krenuli u nabavku ranije i po znatno nižim cenama.
– Najveće interesovanje je za drvo u paleti veličine 1,8 x 1 x 1 m koje se prodaje po ceni od 18.990 dinara, kao i za pelet čija je trenutna cena 36,85 dinara po kilogramu. Zanimanje za ugalj je nešto manje, ali ima i sugrađana koji ne odustaju od ovog energenta. Cena uglja lignita je 16.500 po toni, dok je mrki ugalj nešto skuplji i on se prodaje po 19.200 po toni.
Ogrev kao firma ne prodaje drvo u metricama pošto je interesovanje dosta opalo, a u suprotnom dobijaju isti enegrent iscepan, složen u paleti i u količini koju su poručili. U ponudi od drveta imamo i isečeno drvo (čista bukva) restlovi. Idu u paleti 1 x 1 x 2m i koja se trenutno prodaje po veoma popularnoj ceni od 10.990 dinara – saopštava Radin. On preporučuje da se ogrev nabavi što pre, jer cene sigurno neće ići nadole. Naprotiv, one će rasti zajedno sa potražnjom na jesen.

NAJSKUPLJE NA STRUJU
Duško Stanaćev, vlasnik firme „Bel eksport-import”, takođe je izneo opsežno mišljenje o ovogodišnjooj sezoni. Prema njegovom proračunu, najskuplje grejanje je elektro-kotlovima i radijatorima koji neracionalno rade tokom svih 24 časa. On dodaje da se troškovi mogu značajno smanjiti ukoliko se uvede sistem podnog grejanja, ili ako se ugrade termo-ventili na radijatorima koji regulišu temperaturu u svakoj prostoriji posebno. Naravno, dobra izolacija i stolarija objekta je najbitnija stavka.
– Dugoročno gledajući najjeftinije grejanje je toplotnim pumpama, ali su inicijalni troškovi dosta veći u odnosu na ostale sisteme. Ako uzmemo u razmatranje neki srednji rok 5-6 godina, najisplativije grejanje je sa kondezacionim kotlom i sistemom podnog grejanja – zaključio je Stanaćev.

Simptomatičan primer snalaženja naših sugrađana je Rade Kovačević koji je, u skladu sa svojim mogućnostima, iz godine u godnu pronalazio različite načine grejanja.
– Krenuo sam sa drvima i plinom, a onda sam zaključio da je najisplativije grejati se na prašinu pomoću bubnjare. Kad je sirotinja to otkrila i počela masovo da kupuje, podigli su cenu i onda sam se vratio na drva. Ipak, svi na kraju žele da se reše drvne peći. Uz nju ide mnogo posla i prljavštine po kući – smatra Rade. On sada koristi plinsku peć i već razmišlja o novoj alternativi – protočnom bojleru kao novom balansu učinkovitosti i uštede.

N. Kovačević