ZRENJANINSKA BISKUPIJA U ZNAKU SINODE I BISKUPSKE KONFERENCIJE

Deca, mladi i porodica u fokusu rasprava

Pandemija korone je osetno uticala i na verski život. Praznici su se proslavljali skromnije nego inače, u krugu porodice, dok su druga okupljanja i sastanci verskih poglavara odloženi. Sinodski proces Zrenjaninske biskupije započeo je 2017. i trebalo je da se završi u septembru 2020, ali je zbog pomenute situacije pomeren za 2021. godinu.
Sinodski dani su konačno održani od 28. do 30. maja, misama i zasedanjem visokih crkvenih zvaničnika koji su posetili naš grad i Biskupiju.
Kako je objasnio biskup zrenjaninski dr Ladislav Nemet, cilj Sinode jeste formiranje crkvene delatnosti u narednom periodu, kao i da župske zajednice, duhovni pokreti, mladi i stari, sveštenici i redovnici sve više osete Božju ljubav.
– Sinodski proces je vreme milosrđa, traženja novih puteva, vreme intenzivne pažnje posvećene Bogu i bližnjima. Svaki vernik naše Biskupije imao je priliku da se uključi u proces i da izrekne svoje mišljenje o određenoj temi, a sinodske grupe po župama su im za to u poslednje tri i po godine pružale priliku. Pristigla mišljenja biće uklopljena u krajnji dokument. Kada sve prođe razmotriću na koji način će se u narednim godinama ostvarivati ono što je predloženo u dokumentu – istakao je biskup Ladislav Nemet.
Miroslava Malbaški

Opširnije u štampanom izdanju

Foto: Volim Zrenjanin