PREDSEDNICA SAVEZA ZDRAVSTVENIH RADNIKA ZRENJANINA ĐURĐICA ŠLJAPIĆ

Uslovi rada su teški, a u pandemiji još teži

Medicinari širom Srbije, Evrope i sveta od marta prošle godine rade u nezapamćenim okolnostima, suočavajući se sa pandemijom kovida 19, koja odnosi živote mnogih, pa i njihovih kolega. Međutim, ne odustaju od danonoćne borbe za ozdravljenje obolelih. I u Zrenjaninu požrtvovanost i zajednički doprinos u preventivi, lečenju i vakcinaciji stanovništva zaslužuju divljenje.
Pritom su medicinske sestre pokazale da imaju veoma bitnu ulogu u očuvanju funkcionisanja društva, kaže za naš list Đurđica Šljapić, predsednica Saveza zdravstvenih radnika (SZR) Zrenjanina, medicinska sestra sa dugogodišnjim iskustvom i uspešnim rezultatima na čelu ove organizacije.

Svetska zdravstvena organizacija je proglasila 2021. Međunarodnom godinom zdravstvenih radnika sa temom: Zaštiti, investiraj, zajedno. Šta to znači?
– Ove godine su u žiži promene i inovacije u sestrinstvu, od čega će, u krajnjoj liniji, zavisiti i budućnost zdravstvene zaštite. Uslovi rada su teški, a u pandemiji su još teži. Produženo radno vreme više nikoga ne iznenađuje, odvojenost od porodice je sve duža, što neminovno dovodi i do psiholoških problema i posttraumatskih stresnih poremećaja. Pandemija kovida 19 je sve ovo pojačala i donela dodatne izazove zdravstvu u celini.

Kako ste reagovali na početku nepoznate pošasti?
– Svi mi smo u početku imali malo informacija i premalo zaštite. Već dugo postoji kritičan nedostatak medicinskih sestara, a činjenica je da su i potcenjene i potplaćene, kao i da mnoge od njih rade već dugo u veoma teškim uslovima. Priroda posla stavlja medicinske sestre u povećan rizik od zaraze, uključujući kovid 19. Zbog toga je veoma važno da zdravstveni radnici imaju pristup zaštitnoj opremi i da se pacijenti brzo identifikuju i izoluju.

Ove godine je izostala svečana akademija povodom 12. maja, Međunarodnog dana medicinskih sestara, ali je ipak organizovan prijem kod gradonačelnika?
– Zahvaljujemo se gradonačelniku što je prepoznao značaj da se 12. maj javno obeleži u našem gradu. Osvrnuli smo se na period od godinu dana i apelovali na neophodnost vakcinacije protiv kovida 19. Medicinske sestre su podnele veliki teret ove pandemije.

I ove godine ste nagradili samopregalaštvo u sistemu zdravstvene zaštite…
– Kao najveće strukovno udruženje zdravstvenih radnika Srednjobanatskog okruga nosili smo se mišlju da su svi zdravstveni radnici podneli podjednak teret ove pošati, pa su sve ustanove ponele Povelju zahvalnosti. Koleginice Atina Stevanović i Gordana Basarić, iz crvene zone i sa punkta imunizacije, dobile su Srebrni znak sestrinstva. Smatrali smo da deo svog članstva treba da povedemo na neku vrstu odmora, a izbor je bilo Sarajevo. Godinu dana je dugačak period u kom zdravstveni radnici skoro da nisu imali odmora. Obišli smo Sarajevo, Ilidžu, Vrelo Bosne, Tršić…Utisci su predivni.

Kakva je budućnost sestrinstva?
– Medicinske sestre moraju nastojati da pomognu u određivanju oblika naše zdravstvene zaštite u sistemu za post-kovid eru. Da bi se moglo adekvatno odgovoriti na vanredne situacije, ali i na rastuće potrebe stanovništva, neophodno je kontinuirano ulagati u sestrinstvo. Kompetentne, kvalifikovane i priznate medicinske sestre najbolji su partneri za očuvanje i poboljšanje zdravlja stanovništva.
Branka Jajić

Branka Jajić