ZRENJANINSKA FIRMA „CELUKS” PROBILA SE I NA STRANO TRŽIŠTE

Papirna galanterija sa dve robne marke

Radio sam, pre otvaranja firme, različite poslove: na građevini u Nemačkoj, a poslednje zanimanje bilo je komercijalista u „Svislajonu”. Kada sam odlučio da otvorim svoju firmu, znao sam da bi to trebalo da bude proizvodnja, a da se delatnost odnosi na nešto što je potrošna roba, ono što se u domaćinstvu redovno koristi, i tako sam došao na ideju da se bavim papirnom galanterijom. Planiramo i proširenje proizvodnje, jer uvek je moguće dodati novi proizvod, pa ćemo i zapošljavati još radnika.
Tako govori Predrag Krbavac, vlasnik samostalne radnje za proizvodnju papirne galantrije „Celuks” („Celux”), otvorene 2011. godine. On je koristio subvenciju po programu za samozapošljavanje od 160.000 dinara za nabavku mašina. U početku je sam obavljao sve poslove: od proizvodnje, administrativnih zaduženja, do prodaje, promocije… Danas „Celuks” zapošljava devet radnika, od kojih je sedam u proizvodnji. Kako ističe Krbavac, planira da poveća broj zaposlenih u skladu sa rastom i razvojem.
– Proizvodni program čine ubrusi, toalet papir i papirne hilzne. Toalet papir proizvode u rolnama, kao i one složive, a u programu su dve robne marke ovog proizvoda: „Celux” i „So good”. Ubrusi su takođe u formi složivih i u rolni, dok nova linija, nazvana „profesional”, predstavlja proizvode papirne galanterije namenjene ugostiteljskim objektima, prema njihovom zahtevu. Papirne hilzne su artikal namenjen daljoj proizvodnji, toalet papira, raznovrsnih folija – veli naš sagovornik.
Proizvodni pogon firme nalazi se u širem centru Zrenjanina, na oko jedan kilometar od magistralnog puta. Postoji prilagođen prilaz za vozila, a poslovni prostor omogućuje da se kapacitet proizvodnje poveća. U kompaniji smatraju da je „Celuks” brend – oznaka za proizvode upakovane u ambalažu modernog dizajna, sa odličnim odnosom kvaliteta i cene. Pogon ima vrednu opremu: mašine za motanje toalet papira, za proizvodnju složivih ubrusa i za izradu hilzni, pakerice, vakuumirke.
Za osam godina „Celuks” je narastao od male firme do kompanije koja je u branši jedna od najprepoznatljivijih i najbolje pozicioniranih u regionu: treći je po veličini proizvođač papira u Srbiji! Sve su to postigli bez ikakve reklame, uz kvalitet, tačnost, cenovno zadovoljstvo klijenata. Blizu 40 odsto proizvoda se prodaje na lokalnom tržištu, polovina papirne galanterije stiže do kupaca u regionu, dok se deset odsto izvozi u Bugarsku, Hrvatsku, Rumuniju, Crnu Goru.
Od samog osnivanja, Predrag Krbavac je sarađivao sa Filijalom za zapošljavanje Zrenjanin. Od 2013. godine kompanija je koristila finansijsku podršku za novo zapošljavanje, zatim program za zapošljavanje osoba sa invaliditetom (OSI), uz prilagođavanje radnog mesta i obezbeđenu radnu asistenciju, kao i programa subvencije zarade za invalide bez radnog iskustva, što je predstavljalo pomoć pri zapošljavanju šestoro radnika.

  • PRIMER KOJI TREBA SLEDITI
    „Celuks” je za jednog radnika, zaposlenog na radnom mestu tehničara proizvodnje papira, obavio neophodna prilagođavanja radnog prostora: postavljena je rampa, odnosno prilaz u zgradu, prilagođeno radno mesto, kao i toalet. Programi podrške zapošljavanju invalida doprineli su njihovom ekonomskom osamostaljivanju i osnaživanju, kao i socijalnoj inkluziji u radnom okruženju, u čemu je „Celuks” primer koji treba da slede i drugi poslodavci.

M. B.