LOŠA GODINA ZA PROIZVOĐAČE PARADAJZA

Visoka cena ne treba da čudi

Umesto 50 do 60 dinara, koliko smo navikli da košta paradajz u avgustu, „rajska jabuka” dostigla je cenu od 120 do 150 dinara za kilogram. Zbog čega je paradajz skup, pitali smo povrtare iz Lukinog Sela i Mihajlova.
– Razumem građane kojima je ova cena previsoka, ali svi kao da su zaboravili da je lane koštao 40 dinara. Tom cenom su krupniji proizvođači jedva mogli da isplate sezonce. Ne ubrajam sebe u najkrupnije povrtare, ali sam i u ovoj lošoj godini, kada su se smenjivali kiša i žega, a bilo je i naleta insekata, po struku dobijao 11 kilograma ploda. Trgovcima uspem da ga prodam po ceni od 100 dinara i ne veselim se što građani plaćaju skoro upola više od onoga koliko dobijam ja kao proizvođač. Možda će nešto bolje proći oni koji su se blagovremeno povezali sa eskluzivnim pijacama u Beogradu – kaže Ervin Bakoš, poznati povrtar iz Lukinog Sela.


Po njegovim rečima predstojeća manifestacija „Dani paradajza”, koja se održava prvih dana septembra, biće zbog niske proizvodnje i slabe isplativosti, samo simbolična. Slično govori Erne Tot iz Mihajlova.
– Godina je bila izrazito loša i krupniji proizvođači, a i potrošači, ostaće željni paradajza. Smenjivali su se kiša i vrućine, bilo je nešto i grada. Mnogo paradajza gajenog na otvorenom je propalo, pa će ga sitniji povrtari imati samo za sebe – ističe Tot.

  • U BLOKU 44 2,5 DO 3 EVRA ZA KILOGRAM!
    – Potrošači sa Novog Beograda, Blok 44, spremni su da za kilogram kvalitetnog paradajza plate između 2,5 i 3 evra. Takvu cenu imao sam prošle, dobre godine, a i ove loše godine. Naravno, to nije čista zarada jer pijačarina i prevoz padaju na moj teret – kaže Šandor Balanj, renomirani povrtar iz Lukinog Sela, jedan od pokretača manifestacije „Dani paradajza”, ne zaboravljajući da pomene da je imao podršku mađarske fondacije „Prosperitati”.

M. STOJIN