ZRENJANINSKA GIMNAZIJA: Stigle nove nagrade

Učenici Zrenjaninske gimnazije ne prestaju da nižu uspehe iz nedelje u nedelju. Ovu je obeležilo treće mesto iz geografije koje je osvojila učenica četvrtog razreda Natalija Nikolić, dok su učenici druge godine, koji se amaterski bave glumom, učestvovali na 25. Školskom pozorju, koje se održava u Novom Sadu. Nagrađene učenike i njihove profesore-mentore u kabinetu je ugostio Milan Radaković, direktor.

– Ovo je naše četvrto učešće na Školskom pozorju. U prethodna tri učešća osvajali smo prve nagrade, što za glumu, što za režiju. Ove godine smo osvojili samo dve – za režiju i glavnu mušku ulogu. Opšti utisak je da je naša predstava bila najbolja i da zaslužujemo više nagrada, ali žiri je tako odlučio. Ova grupa mladih ljudi koje sam vodio, su me prosto naterali, nakon duže pauze koju sam pravio. Nisam bio voljan da to više radim, ali sam zbog njih i volje i želje koju su imali prihvatio – ispričao je Dragan Rajačić, profesor srpskog jezika i književnosti koji je pripremao đake.

Istakao je da su se deca pripremala u teškim uslovima, i zahvalio se Školi na pruženoj pomoći i podršci. Pomoć je stigla i od Kulturnog centra.

Gimnazijalci su se predstavili komadom „Draga Jelena Sergejevna” Ljudmile Razumovske, koja je poznata teatarskoj publici. Uloge tumače Vojin Topalović (Vlada) – nagrada za glavnu mušku ulogu, Ognjen Rodić (Paša), Vukašin Tolmač (Vića), Nađa Ostojić (profesorka Jelena Sergejevna) i Marijana Nikolić (Janja). Režiju je uradio prof. Rajačić, originalnu muziku su uradili učenici Mihajlo Cvejić, Aleksa Torbica, Marko Đerić i Aleksandar Žegarac, uz pomoć profesora muzike Milana Jerkova. Plakat za predstavu dizajnirao je Vukašin Tolmač, suflerka je Ekatarina Kovačev, a za svetlo je bio zadužen Zoran Stepanov.

Drama se bavi pitanjem adolescencije, odrastanja, upisa na studije, i dotiče se našeg vremena, vremena tranzicije i raslojavanja društva.

– Ova nagrada ne pripada samo meni, već svim mojim drugarima bez kojih ne bih ni ostvario ovaj uspeh. Zato sam je podelio sa njima. Davali su mi dobar šlagvort i puno su mi pomagali. Naravno, zahvalnost dugujem i profesoru Rajačiću. Moja ljubav prema pozorištu se rodila još od petog razreda, a od kako smo radili na ovom projektu otvorili su mi se vidici – rekao je Vojin Topalović

Njegov drug iz predstave, Vukašin Tolmač dodao je da je tokom rada na predstavi dolazilo do svađa, sukoba, da su često bili na ivici odustajanja i oni i profesor, ali su nagrade koje su osvojili dokaz njihovog uspeha. Predstavu kojom su se predstavili stvorili su samo, od ,,štapa i kanapa,, a donela im je uspeh i podstrek da budu još bolji.

Gimnazijalka Natalija Nikolić osvojila je traće mesto na republičkom takmičenju iz geografije održanom proteklog vikenda u Beogradu. To će joj omogućiti da upiše Geografski fakultet u Beogradu bez polaganja prijemnog ispita, što je posebno raduje i motiviše.

– Takmičenje je bilo zaista zahtevno, a ja sam bila uporna da ostvarim svoj cilj. Želela sam da pokušam da ostvarim uspeh koji bi mi olakšao upis na fakultet i uspela sam. U tome mi je pomogla moja mentorka, profesorica Slavka Mijatov koja mi nije predavala geografiju, a zajedno smo ostvarile uspeh. Takmičenje se sastojalo iz više delova i zahtevalo je mnogo više od srednjoškolskog znanja, a meni se posrećilo ovo treće mesto

– prenela je utiske Natalija Nikolić, koja pored geografije voli putovanja po Srbiji i svetu i upoznaje nove ljude i predele.

M.Malbaški

Foto: Jovan Drndak Njegović