ZRENJANINSKI FOTOGRAFI ISKORISTILI LETNJI PERIOD ZA BROJNE AKTIVNOSTI

Uhvatimo trenutak sadašnjosti…

Suncokreti, zlatna žitna polja, banatske njive, ravnice, salaši, bulke, napuštene kuće, putevi, životinje, ljudi, događaji…ovekovečeni su i u vremenu zadržani na fotografijama lokalnih fotografa, članova Foto-kluba „CD13”, koji su tokom letnjeg perioda vredno radili, putovali, obilazili razna zanimljiva mesta i stvarali albume posebno dragih uspomena.
Organizovali su brojne izložbe, učestvovali na konkursima, donosili nagrade i priznanja i fotografijom pronosili lepote Zrenjanina i okoline širom sveta. Iza njih je još jedan uspešno realizovan „Bazar fotografije” koji je privukao veliku pažnju naših sugrađana. Projekat „Svedoci tradicije” koji su ovi zaljubljenici u prirodu pokrenuli ima za cilj popularizaciju seoskog načina života i očuvanja kulturne baštine nastale u ruralnim sredinama Vojvodine.
Više o samoj ideji govorio je Aleksandar Žarkov, predsednik Foto-kluba „CD 13”.
– Trudili smo se da zabeležimo svaku seosku proslavu i da zrenjaninskoj publici na razne načine predstavimo radove nastale tokom aktivnosti u 2020. i 2021. godine. Naš cilj je očuvanje bogatstva Vojvodine kroz umetničku i dokumentarnu fotografiju. Želimo da uključimo stanovnike sela, da ono što smo uradili prikažemo kroz seriju izložbi, medije, društvene mreže, formiranje lokalne foto-arhive – objasnio je Aleksandar Žarkov.

OČUVANJE IDENTITETA
Poznavanje prošlosti nekog naroda, njegovih korena, običaja i tradicionalnih vrednosti, saglasni su zrenjaninski fotografi, osnov je za bolje međusobno razumevanje i lakši suživot na ovim prostorima.
Prema rečima Ilmara, umetničkog fotografa iz Belog Blata, rođenog Moskovljanina i jednog od pokretača mnogih ideja Kluba, aktivnosti koje planiraju tek dobijaju zamaha.
– Sa fotografske tačke gledišta ova priča je od velikog značaja za naš Klub, zato što ekipa od skoro desetak autora radi timski. Zajedno možemo da uradimo nešto što je skoro nemoguće uraditi pojedinačno. Naš kraj ima veoma dobar ruralni i turistički kapacitet, divnu prirodu, bogatstvo kulturnih tradicija. To blago treba da promovišemo na republičkom i svetskom nivou – ispričao je Ilmar i dodao da se nada podršci Turističke organizacije i mesnih zajednica.

PRIRODA JE LEKOVITA
Tamara Agramović je ispričala da pravu inspiraciju pronalazi boraveći u prirodi, kontaktu sa životinjama i obilasku seoskih sredina. Razgovor sa meštanima, njihova radoznalost, strpljivost i spremnost da budu dobri modeli rezultira vrhunskim portretima, tvrdi naša sagovornica.
– Način života, rad na zemlji i u domaćinstvu, blizina reka ili jezera ima blagotvoran uticaj na ljude koji dolaze iz gradskih sredina. Povratak u prirodu, bar na kratko, bio bi od velike koristi svakom čoveku. Fotografima uvek pričinjava veliku radost svaki odlazak na teren sa kojeg se vraćamo bogatiji – rekla je Tamara Agramović, članica Kluba.
Dragan Leleš, nosilac je mnogih priznanja i nagrada. Izlagao je u našem Gradu, redovno se odaziva izložbama i prati aktivnosti Kluba, a u 2020. njegovi radovi su bili posebno zapaženi, što potrvđuju pohvale koje je dobio.
– Mi, fotografi, imamo potrebu da zabeležimo i sačuvamo ne samo tradiciju i običaje naših starih koji su decenijama pre nas stvarali i negovali ovu našu ravnicu, nego sve ostalo što nam „zaigra” pred objektivima. Slika govori sve i može vekovima da traje. Uhvatimo trenutak sadašnjosti da bi smo ga zadržali zauvek – kazao je Dragan Leleš.

Miroslava Malbaški