GRAD SUBVENCIONIŠE KUPOVINU NOVIH BICIKALA

Po 5.000 dinara uz predračun u tri radnje

Zaintereseovani građani mogu da kupe bicikle čiju nabavku dotira Grad, nakon što su se na takve poteze odlučili Novi Sad i Beograd. Ove mere se realizuju preko tri firme sa kojima je Grad Zrenjanin zaključio sporazum o tehničkoj saradnji. To su „Moto Dane” iz Zrenjanina, „Capriolo” iz Bačke Topole i „BB Trade” iz Žitišta.
Oni koji se odluče da iskoriste mogućnost kupovine bicikla uz subvencije su u obavezi da prilikom prijavljivanja dostave predračun iz nekog od ova tri preduzeća. Ugovor o nabavci bicikla zaključuju Grad Zrenjanin, direktni korisnik i krajnji korisnik, nakon donošenja rešenja o konačnoj listi korisnika.

ZA SVAČIJI DŽEP
Cene bicikala su različite, a modela ima gotovo stotinu koji su dostupni u okviru ovih podsticaja. Kreću se od 10.350 dinara koliko košta dečji „kid venerabajk”, ima ih i za 15, 16 hiljada dinara, toliko koštaju na primer modeli „milano i roma vensini 26” ili „heksagon markoni” i „bonita kaprijolo”. Najviše modela je u rasponu od 20 do 40 hiljada (npr. „modesti polar 24”, „pešn kaprijolo”, „mirage”, „fetboj”, „bijanka”, „amsterdam”), dok je najskuplji na listi „polar cunami planet bajk brzinac” koji košta 55.990 dinara.
Podsetimo, za sufinansiranje nabavke bicikala u gradskom budžetu je opredeljeno do milion dinara. Pojedinačna subvencija iznosi 5.000 dinara, sa PDV-om, po jednom biciklu. Pravo učešća na javnom pozivu imaju građani koji poseduju važeću ličnu kartu sa prebivalištem na teritoriji Grada Zrenjanina. Samo jedno lice iz porodičnog domaćinstva može dobiti sredstva po ovom javnom pozivu.

PODSTICAJ EKOLOŠKOM TRANSPORTU
Gradonačelnik Simo Salapura je ocenio prilikom objavljivanja javnog poziva da na ovom području postoji veliki broj biciklista, kao i razgranata mreža biciklističkih staza. Istakao je da je biciklistima u gradu i okolnim selima u ovom trenutku na raspolaganju skoro 35 kilometara staza. Po tome Zrenjanin spada među vodeće gradove u Srbiji, dodao je on.
– Porast broja biciklista znači i manje motornih vozila na našim ulicama, čistiji i kvalitetniji vazduh, manje zagađenje… Dakle, sve ono što je i sadržano u nazivu ovog javnog poziva. A to je ekološki prihvatljiv transport – kazao je nedavno Salapura.
On je podsetio da je na veoma dobar odjek naišla i gradnja biciklističke staze između Zrenjanina i Temišvara, uz reku Begej, koja doprinosi razvoju cikloturizma.
– Želimo da promovišemo biciklizam kao vrstu prevoza, ali i kao zdrav način života i rekreacije za sve uzraste – dodao je Salapura.

  • PREDAJA DOKUMENTACIJE U USLUŽNOM CENTRU
    Podnosilac prijave, između ostalog, treba da dostavi potpisan i popunjen prijavni obrazac, fotokopiju ili očitanu ličnu kartu i predračun za kupovinu bicikla. Prijava se predaje lično u Uslužnom centru Gradske uprave Zrenjanin. Može se i poslati poštom na adresu Grada Zrenjanina, Odseka za zaštitu i unapređivanje životne sredine.
    Ugovor o nabavci bicikla zaključuju Grad Zrenjanin, direktni korisnik, odnosno firma koja se bavi prodajom, i krajnji korisnik, to jest građanin. Rok za podnošenje prijava je do utroška sredstava.

S. Vorkapić