PORODICA BRANKE JAJIĆ POTRAŽIĆE PRAVDU NA SUDU ZBOG NJENOG STRADANJA NA BINI

Borba za istinu se nastavlja

Naša dugogodišnja koleginica, uvažena novinarka Branka Jajić preminula je prošle srede posle kraće bolesti. Nažalost, njeno zdravstveno stanje dodatno je ugrozila metalna konstrukcija bine koja se sručila na njena leđa 19. maja 2018. godine dok je vodila program na Etnofestivalu „Banatska priča”. Podsećamo da je tom prilikom lakše povrede zadobila Jelena Brkić, koja se, takođe, nalazila na bini.
Porodica Jajić je pokušala da ispravi nepravdu, te je tačno tri godine kasnije podnela tužbu protiv Mesne zajednice (MZ) „Veljko Vlahović”, koja je organizovala ovu manifestaciju.
– Povrede koje su nastale kod tužilje manifestovale su se u vidu prodora vazduha i krvi u grudnu duplju, preloma od prvog do desetog rebra sa desne strane, obe ključne kosti, krvnog podliva ispod desnog oka i razderno-nagnječenja rane leve usne školjke. Zbog navedenih preloma, tužilji je hitno urađena drenaža kako bi se uklonio vazduh iz grudne duplje, te je zadržana na intezivnoj nezi Opšte bolnice „Đorđe Joanović”, a zatim prebačena u Institut za plućne bolesti Vojvodine u Sremskoj Kamenici – navodi se u tužbi, koju potpisuje advokatica Marija Baloš.

POSLEDICE POVREDA
Kao dokaz, odbrana je priložila fotokopiju lekarske dokumentacije za novinarku, a u kojoj se dalje objašnjava da je naša koleginica imala nekoliko hirurških intervencija, a oporavak je trajao godinama. Kako saznajemo, Branka Jajić je bila bez svesti od momenta povređivanja, a svest joj se vratila nedelju dana nakon tragičnog događaja i tada je saznala šta se dogodilo.
Takođe se navodi u tužbi da je novinarka bila nepokretna mesecima, često je imala bolove, otežan hod, problem sa disanjem, nesanicu, vrtoglavicu, malaksalost i bio joj je onemogućen povratak normalnim životnim aktivnostima, koje je pre nesreće obavljala bez smetnji. O posledicama povreda i njihovom intenzitetu izjasniće se tokom postupka stalni sudski veštaci.
– Na osnovu svega navedenog predlažemo da Sud nakon izvedenih svih predloženih dokaza donese presudu kojom se obavezuje MZ da isplati porodici Jajić naknadu nematerijalne štete – ističe advokatica tužitelja.

ODBRANA: ODGOVORAN JE GRBIĆ
Odgovor na tužbu advokatskoj kancelariji Baloš stigao je 24. juna, na dan kada je Osnovni sud u Zrenjaninu oglasio krivim Milana Grbića, vlasnika firme „Studio plus 023”, koja je bila zadužena za postavljanje bine. Sud je utvrdio da je počinio teško delo protiv opšte sigurnosti i osudio ga na 10 meseci zatvorske kazne, koju će služiti u kućnim uslovima bez primene elektronskog nadzora.
– Tuženi se izjašnjava da u celosti spori istaknuti tužbeni zahtev, kako po osnovu, tako i po visini, te predlaže Sudu da ga odbije kao neosnovan, a tužioca obaveže da Mesnoj zajednici „Veljko Vlahović” nadoknadi troškove parničnog postupka – ističe advokat Dane Lužaić u odgovoru na tužbu.
Dalje navodi da jeste tačno da je tokom manifestacije „Banatska priča” na novinarku pala metalna konstrukcija bine usled čega je zadobila teške telesne povrede, ali da je za postavljanje bine bio angažovan pomenuti Milan Grbić.
– S obzirom na to da je navedeni preduzetnik organizovao montažu i postavku bine, onda je odgovoran i za svaku eventualnu štetu koju je Branka Jajić pretrpela. Iako je brisan iz registra APR-a 16. oktobra 2018, Milan Grbić za sve obaveze nastale u vezi sa obavljanjem svoje delatnosti odgovara celokupnom svojom imovinom, a odgovornost ne prestaje brisanjem preduzetnika iz registra – objašnjava Lužaić. Dodaje da Grbić ima pravni interes da MZ uspe u ovoj parnici, jer će mu stupanje u parnicu omogućiti da iznese sve relevantne činjenice i eventualne prigovore.
Prvo ročište pred Osnovnim sudom u Zrenjaninu zakazano je za novembar ove godine.

I. Isakov