ZRENJANINSKI HOROVI I U TEŠKIM VREMENIMA NIŽU USPEHE I OSVAJAJU NAGRADE

Sa nestrpljenjem očekujemo aplauze publike

Od početka pandemije mnoge aktivnosti koje podrazumevaju okupljanje su prekinute. To se desilo i sa radom svih horova u gradu. Tokom leta je rad ansambala bio moguć na otvorenom uz pridržavanje mera zaštite, ali je sa dolaskom hladnijeg vremena pevanje utihnulo u „gradu horova”. Ipak, neki vokalni sastavi su pronašli mogućnost da održe preko potrebno zajedništvo, kao i da i dalje pevaju.
U toku aprila Mešoviti hor „Panonika” i Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković” snimili su virtuelne horske projekte. Takođe su učestvovali i na horskim takmičenjima koja su se zbog poznate situacije odvijala onlajn i osvojili vredne nagrade.
Na 19. Horskom festivalu „Majske muzičke svečanosti” održanom nedavno u Bijeljini u izmenjenim uslovima,učešće su uzela tri zrenjaninska vokalna ansambla i ostvarila odlične rezultate. Mešoviti hor „Panonika” i Vokalni kvartet „Vita Brevis” osvojili su zlatne, a novoosnovana klapa „Panonika” srebrnu medalju.

VISOKI PLASMANI
Uspesi nisu izostali ni sa međunarodnog 5. Horskog šampionata „Lege Artis”, koji je održan 21. novembra u Tuzli. Naš grad predstavljali su Mešoviti hor „Panonika” i Omladinski mešoviti hor. U konkurenciji 13 horskih ansambala zrenjaninski horovi izborili su se za visok plasman i osvojili čak pet nagrada.
– Na oba horska festivala smo vrlo rado išli proteklih godina i vraćali se puni utisaka i osvojenih medalja. Žao nam je što je sada najlepši deo takmičenja, zajedničko putovanje, druženje, posebno radovanje na osvojenim nagradama, izostalo. Svesna sam da je na ovako koncipiranim takmičenjima vrlo teško odrediti stvarni kvalitet ansambla, jer se ne prenosi bez direktnog utiska već preko medija – snimka, tako da kvalitet prezentacije može biti vrlo uslovljen kvalitetom i profesionalnošću opreme i dizajnera zvuka koji radi snimanje – rekla je Zorica Kozlovački, dirigentkinja oba hora i Klape.
Pevači se nadaju da ovo neće biti put kojim će se u budućnosti odvijati horska takmičenja, i smatraju da jednostavno to nije to. „Živo” izvođenje i emocije izvođača i publike nijedan snimak ne može da prenese, već da je samo „nužno zlo” vremena u kojem živimo.

ONLAJN NASTUPI NE MOGU DA ZAMENE KONCERTE
– Sa velikom radošću i nestrpljenjem čekam trenutak kada ću ponovo stati pred horove na sceni i čuti aplauz publike. Pevačima horova, Klape i meni je ovo velika motivacija da zadržimo pozitivno raspoloženje i zajedništvo čekajući da se ponovo okupimo i nastavimo da radimo ono što zaista volimo, da zajedno pevamo i uživamo u horskoj muzici. Imali smo priliku da se naše pevanje čuje i da u direktnom televizijskom prenosu osetimo dobro poznato uzbuđenje i veliku radost prilikom proglašenja rezultata – istakla je naša sagovornica.
Utiske sa takmičenja prenele su i pojedine članice. Zorica Ješić, koja peva u „Panonici”, smatra da onlajn nastupi nikako ne mogu da zamene izvođenje hora, pogotovo takmičenja uživo.
– Nedostaje to uzbuđenje koje te celog obuzme kada nam svima na sceni srce kuca u istom ritmu i kada od publike u sali ne vidiš nikog do svog dirigenta – e tu počinje magija! Toga nema u onlajn nastupima i takmičenjima. No, zadovoljni smo što i to postoji. Drago mi je da se i na taj način promoviše rad horova. Sigurna sam da će horsko pevanje preživeti ovu „krizu” – rekla je Zorica Ješić.
Tatjana Markov kaže da u horu najizraženija ljubav prema pevanju, zajedništvu i međusobno poštovanje, posebno prema dirigentu.
– Razvijamo se u teškim vremenima kada kultura ne zauzima mesto koje bi trebalo, ali naša ekipa se trudi da odbrani svoje parče svetlog neba u ovom sivilu. Dok radimo onlajn projekte trudimo se da damo svoj maksimum, ali daleko je to od osećaja kada smo svi zajedno u sali. Iskreno se nadamo da će sve ovo brzo proći, da ćemo nešto naučiti iz svega i izaći jači i odlučniji – da se naš glas čuje još dalje – poručila je Tatjana Markov.

Miroslava Malbaški
Foto: arhiva hora „Panonika”