ZRENJANINSKI MEDIJI NEKAD I SAD: ŠTA SE PROMENILO, DA LI SU PRITISCI VEĆI

Uloga novinara je da zadrži objektivnost

Razvoj novih tehnologija primorao je novinare da konstantno uče kako bi se uspešno prilagodili promenama u načinu rada. Za održavanje kvaliteta i sigurnog opstanka, Dubravka Popović, glavna urednica i direktorka RTV „Santos”, smatra da je važno insistirati na kontinuiranoj edukaciji i dobroj organizaciji posla.
– Potrebno je pet godina iskustva kako bi novinar naučio posao. Iz tog razloga, svaki poslodavac treba da razmisli kakve uslove pruža, jer je kvalitetnog radnika teško naći – poručuje Popović.

POVERENjE I KREDIBILITET
Da su mediji veoma ozbiljan i skup posao, a novinara sve manje, svedoči i Dalibor Bubnjević, glavni i odgovorni urednik lista „Zrenjanin”. Kako kaže, problem nastaje, jer danas svako sebe može da nazove novinarom, a u isto vreme mediji moraju izgraditi kredibilitet i nastojati da građanima budu maksimalno dostupni.
– U našem gradu postoje mediji koji nisu registrovani ili imaju jednog zaposlenog, a ogromne troškove. U nekim slučajevima bili su auto-perionica i vulkanizer, pa su promenili delatnost. Takvi mediji nisu ekonomski održivi, već služe da kroz njih prolazi novac prebačen iz budžeta – ocenjuje glavni urednik jedinih novina u Zrenjaninu.
Kako objašnjava Aleksandar Jankov, urednik portala „Zrenjanin danas”, uz napredak tehnologije i društvenih mreža, mediji su postali pogodna platforma za zaradu koja dolazi dobrim pozicioniranjem na internetu. On ukazuje na to da postoje portali na kojima 80 odsto tekstova čini reklamni sadržaj. Na taj način, kaže, oni mogu biti ozbiljna mašina za pravljenje para.

NEPRISTUPAČNI SAGOVORNICI
Predstavnici zrenjaninskih medija složili su se da je komunikacija sa nadležnima veoma loša. Pored sve češće centralizacije, Popović je istakla da su službe za odnose sa javnošću zatajile na svim pozicijama, ali i podsetila da je situacija bila slična i pre petnaestak godina.
– Ne bih to vezala samo za Gradsku upravu, svi bi mogli da budu malo otvoreniji. Nas, na primer, zovu građani da se žale, ali ne žele da daju izjavu. Bez snimljenog iskaza mi ne možemo da radimo svoj posao – objašnjava direktorka RTV „Santos”.
Kao dobar primer saradnje sa medijima, naši sagovornici pohvalili su Sinišu Gajina iz Službe za javno informisanje JKP „Vodovod i kanalizacija”, uz objašnjenje da je i pored pritisaka sa svih strana redovno davao jasne informacije. Sa druge strane, kao primer loše komunikacije istaknuta je veza sa Javnom ustanovom „Sportski objekti”, uprkos tome što je u službi marketinga zaposlen značajan broj ljudi.
– Stvar je u tome da li neko zna da koristi medije na pravi način. Pošto nema sistema, to zavisi od osobe. Gospodin Salapura zna da odreaguje na naše tekstove i da na pitanja koja nisu nimalo laka da obrazložen odgovor, što je pohvalno – primetio je Bubnjević.

OKRETANjE GLAVE NADLEŽNIH
– U doba pandemije do izražaja je došao značaj lokalnih medija. U potrazi za brzim i proverenim informacijama koje se tiču svakog od nas, na portalu RTV „Santos” rast poseta skočio je za skoro tri puta – navodi Dubravka Popović.
Pored velikog stepena odgovornosti koju su pokazali zrenjaninski novinari, kvalitet medija, ističe Bubnjević, ogleda se u uspešnom kreiranju sadržaja u vanrednoj situaciji. Intenzivna saradnja i kolegijalnost doprineli su, kako kaže, kvalitetnijem izveštavanju u otežanim uslovima rada.
– Heroji su pojedinci, a ne institucije. Iako su im bile vezane ruke, dr Zdravko Ždrale, tadašnji direktor Zavoda za javno zdravlje, i pored zabrane uvek nam je izlazio u susret – naglašava Bubnjević.
Prema njegovim rečima, ono što je odredilo izveštavanje u doba korona virusa u našem gradu jeste lišavanje slobode novinara Danijela Radića. I sam je žrtva napada na novinare, a taj čin ocenjuje kao individualni akt sa ciljem iskazivanja stava. Iako je politička moć danas i izvor ekonomske moći, posao novinara, podvlači, uvek će biti da zadrži objektivnost i slobodu.
– Na svaku temu možemo imati pritisak, ali je na nama da odlučimo kako ćemo se sa njime nositi – smatra Popović.
Veći problem su, ističe Jankov, ljudi na vodećim mestima u gradu koji svašta sebi daju za pravo. Žmurenje pred napadima na medije je, kaže, kao i Radićevo hapšenje, za svaku osudu.
– Uloga medija je da bude čuvar demokratičnosti društva. Iz tog razloga, autonomija koju moraju imati i nezavisnost kao ideal je ono između čega treba da se kreće – zaključio je Dalibor Bubnjević, jedan od učesnika tribine „Zrenjaninski mediji nekad i sad”, održanoj u Kulturnom centru, u utorak, 11. maja.J. Šormaz

J. Šormaz