ZRENJANINSKI SOCIJALNI FORUM: Nastavak zatiranja antifašističkih tradicija u Zrenjaninu

Komisija za utvrđivanje naziva ulica i trgova uputila je Skupštini grada Zrenjanina predlog za promenu naziva ulice Narodnog fronta u Dr Slavka Županskog, a odbornici danas na sednici odlučuju o ovom predlogu. Udruženje Zrenjaninski socijalni forum (ZSF) predlaže Skupštini da ne prihvati predlog za promenu naziva ulice.
– Smatramo da iza ovog predloga stoje desničarski krugovi kojima ne smeta samo komunistički, nego bilo kakav antifašizam. Dr Slavko Županski imao je nesumnjivo značajnu ulogu u političkom životu našeg grada, ali nije bio dosledan. Osnivač je Srpskog narodnog odbora u Velikom Bečkereku 1918. ali je posle 1945. podržavao i vlast KPJ i zalagao se za autonomiju Vojvodine – ističu aktivisti ovog udruženja. Dodaju da zatiranje antifašističkih tradicija u Zrenjaninu traje decenijama i sprovodile su ga, više ili manje, sve političke stranke koje su bile na vlasti. Tako je, na primer, 2010. godine u vreme vladavine DS i LSV promenjen naziv ulice „Prve proleterske“ u „Dr Kornela Radulovića“.

ZSF podseća da je Narodni front bio naziv za široke antifašističke političke grupacije koje su nastale u Evropi i svetu tridesetih godina dvadesetog veka, a činile su ga razne levičarske i građanske partije i organizacije različitih ideoloških usmerenja. Naročito je jak bio u Francuskoj i Španiji, gde je osvojio vlast na izborima 1936. godine.

– Narodnofrontovske vlade u ovim zemljama donele su veliki broj progresivnih zakona, naročito u socijalnoj oblasti. Posle formiranja republikanske vlade u Španiji, general Franko je organizovao pobunu posle koje je usledio građanski rat. Narodni front postojao je i u Kraljevini Jugoslaviji. Tokom narodnooslobodilačke borbe 1941 – 1945. godine Jedinstveni narodnoslobodilački front (JNOF) okupljao je sve antifašiste, a posle oslobođenja delovao je kao Narodni front Jugoslavije – ističu u Zrenjaninskom socijalnom forumu.

M.M.