ZRENJANINSKI SPORTISTI SE POLAKO VRAĆAJU UOBIČAJENIM OBAVEZAMA

Počeli treninzi na otvorenom

Svi rade uz poštovanje mera zaštite – na treninge dolaze zaštićeni maskama i rukavicama, drže propisano rastojanje

Više od mesec i po dana sportisti su se snalazili, trenirali kod kuće i održavali formu, a sada konačno mogu da odahnu i da se iz improvizovanih teretana i vežbaonica, presele na prave terene. Prve treninge održali su atletičari, teniseri, kajakaši, veslači, fudbaleri… U iščekivanju odluke da se rad dozvoli i dvoranskim sportovima, mogućnost da vežbaju van sale iskoristiće i sportisti čija su takmičenja vezana za zatvoreni prostor.
Treninzi na otvorenom dozvoljeni su od 28. aprila, uz poštovanje mera zaštite. Između ostalog, sportisti treba da nose maske i rukavice, na trening mogu da dođu u društvu najviše jedne osobe, a pre i nakon završetka vežbanja obavezno je pranje ruku. Korišćenje svlačionica i sanitarnih prostorija moguće je samo ako se nakon upotrebe one detaljno dezinfikuju.
Takođe, u jednoj grupi može da radi najviše 10 osoba uključujući i trenera, propisano je da oni budu udaljeni dva metra jedan od drugog, kao i da vremenski razmak između treninga grupa bude minimalno 30 minuta.
Borislav Mandić, trener AK AS 023 i Petar Tankosić, koji vodi atletičare Banata, ističu da su njihovi učenici tokom izolacije trenirali kod kuće, a od kada je dozvoljeno, trče u Karađorđevom parku. Početkom nedelje vratili su se na Gradski stadion, ali koriste samo atletsku stazu. Još uvek ne znaju kada će tuševi i teretana biti bezbedni. Zato ih, za sada, neće koristiti.
Atletski savez Srbije usvojio je novi kalendar takmičenja. Izvesno je da će juna, jula i avgusta biti održna pojedinačna prvenstva Srbije za sve kategorije, kao i Kup takmičenja, dok su međunarodni šampionati i mitinzi otkazani.
I zrenjaninski kajakaši su 28. aprila počeli da treniraju na otvorenom, kaže Srđan Đorđević, predsednik KK Begej, i navodi da će stariji takmičari imati dva, a mlađi jedan trening dnevno.
– Takmičari prilikom dolaska na trening nose maske i rukavice, imamo sredstva za dezinfekciju svlačionice i ruku, a kada veslaju udaljeni su dva metra jedan od drugog. Do sada su Nikola Kovačević, Biljana Vukov, Beatriks Orban i Nikolina Margić trenirali kod kuće, a mi smo im obezbedili ergometar, lopte medicinke, bučice, vijače i ostale rekvizite za vežbe snage i izdržljivosti. Za sada je sigurno da će prvenstvo Srbije biti održano avgusta, a seniorski šampionat sveta i takmičenje olipijskih nada na programu su septembra u Segedinu – ističe Đorđević.

 • KAO NOVI POČETAK
  – Uz sve mere zaštite, radimo po grupama. Stariji dečaci treniraju na stadionu FK Gradnulica, a mlađi rade na SC Partizan kod Kapetanije. Prvoga dana kada smo se okupili svi smo bili veoma radosni, osećamo kao da je ovo neki novi početak. Nadamo se da se epidemija neće vraćati i da ćemo dalje raditi u normalnim uslovima. Ako se ukaže prilika, završićemo i takmičenje u SOS ligi budućih šampiona – kaže Danilo Bjelica, trener FK Sporto.D. P.

 

 • DO DVA IGRAČA NA TERENU
  Teniski klub Galeb 1890 otvoren je za takmičare i rekreativce nakon što su dozvoljeni treninzi napolju. Tereni u Maloj Americi su oživeli, a treneri su počeli da rade sa polaznicima škole tenisa.
  – Čekamo uputstvo Teniskog saveza Srbije, a za sada smo obezbedili sredstva za dezinfekciju i sapune. Igrači pre i posle ulaska na terene peru ruke, a organizovali smo se tako da na terenu bude dvoje dece, još uvek ne radimo u grupama. Dok je Klub bio zatvoren, teniserke i teniseri su vežbali u svojim dvorištima i hodnicima, a sada konačno mogu da uzmu i reket u ruke – kaže trener Gajica Matanović. M. M.

 

 • KONAČNO IZLAZAK NA VODU
  U ponedeljak su i veslači Begeja 1883 održali prvi trening nakon višenedeljne pauze. Najpre su počupali korov ispred ulaza u Klub, očistili i dezinfikovali prostorije, a potom su izašli na vodu. Kako kažu u VK Begej 1883, proučili su sve instrukcije o primeni preventivnih mera i ističu da su srećni što su se konačno stekli uslovi da nastave sa radom. M. M.

B. Mandić