ZREPOK PODRŽAO UDRUŽENЈE GRAĐANA „STOP KAFILERIJI“: Problem se mora rešiti što pre

Nesnosan smrad danima se sve jače i jače širi Gradom na Begeju. Građani ne mogu mirno da spavaju, da se u večernjim časovima prošetaju, deca ne mogu da se igraju. Jednom rečju Zrenjaninci ne mogu da dišu jer pogon „Prekona“ (Kafilerija) emituje neprijatne mirise.
Zrenjaninski poslovni krug – ZREPOK odlučio se da podrži Udruženje građana „Stop Kafileriji“ koje predstavlja sve revoltirane Zrenjanince. Tim povodom održana je danas, u Gradskoj bašti, hitna konferencija za medije.
Predsednik ZREPOK-a Budimir Jovanović, podsetio je na dugogodišnji problem koji se pod hitno mora rešiti i na dve godine od kako su predstavnici „Prekona“ i lokalne samouprave obećali da će pronaći rešenje. Očekuju podršku institucija i građana, kao i to da će se rešenje problema što pre iznaći. Jovanović je naglasio da je ZREPOK od 2018. održao nekoliko sastanaka sa direktorom „Prekona“ kasnije i sa gradskim vlastima. Sastanci su se završili obećanjima koja nisu ostvarena.
– Saosećamo se, razumemo i smatramo potpuno opravdanim nezadovoljstvo i revolt koji iskazuju građani Zrenjanina, a koji je u poslednje vreme artikulisan kroz aktivnost Udruženja „Stop Kafileriji“. Podržavamo nastojanja i aktivnosti pomenutog Udruženja u pravcu konačnog rešenja ovog problema i to činimo i činićemo kako javnom podrškom, tako i finansijski, pravno i na svaki drugi mogući način koji procenimo da je primeren, poštujući zakone i propise. Zahtevamo hitan sastanak sa gradonačelnikom i gradskim čelnicima sa samo jednom tačkom dnevnog reda i jednim zahtevom: Momentalno zatvaranje i prestanak sa radom „Prekona“ i njegovo trajno iseljenje iz Zrenjanina, bez ikakvog daljeg odlaganja – saopštio je Budimir Jovanović u ime ZREPOK-a i dodao da gradska vlast ne radi svoj posao kako bi se problem rešio, a građani i dalje trpe nesnosan smrad koji je ovih dana kulminirao.

Predstavnici udruženja „Stop Kafileriji“ zahvalili su se na ukazanoj podršci i još jednom pozvali građane da se priključe u što većem broju. Poziv je otvoren za sve privredne subjekte, kompanije, posebno za one koji imaju hale, pogone i objekte u ugroženoj zoni. Ugroženi su i zaposleni i građani zato je ujedinjenje najvažnije – poručuju u Udruženju koje je okupilo više od 3.000 ljudi.
– Mi smo ovo pokrenuli kao građani, komšije iz istog naselja, jer jednostavno nismo mogli da izdržimo a Institucije Grada, Pokrajine i Republike nisu adekvatno reagovale na sve ranije pojedinačne pritužbe građana. Ubrzo su nam se priključili i stanovnici iz svih drugih krajeva grada koji su direktno ugroženi ovim smradom. Pridružili su nam se i čak i oni iz delova grada koji su retko ili nimalo pogođeni. Naše Udruženje je apolitično, a ujedinjuje nas isti cilj: Hoćemo da dišemo – navode predstavnici Udruženja „Stop Kafileriji“.
Ističu da su po definiciji ekološki pokret koji može da preraste u egzistencijalni.
U saopštenju pročitanom na konferenciji se poručuje da su Zrenjanincima ugrožena osnovna ljudska prava, i da problem nije subjektivne prirode već obuhvata nekoliko hiljada sugrađana, kao i to da će istrajati u svojoj nameri
Kao rešenja problema navodi se preseljenje „Prekona“ na drugu lokaciju, ugradnja savremene tehnologije ili je u krajnjoj meri zatvoriti.

M.Malbaški
Foto: Jovan Njegović Drndak