14. LIKOVNI I LITERARNI KONKURS HPTŠ „UROŠ PREDIĆ“: Uručene nagrade učenicima

Talentovane dece u našem gradu ima mnogo, što pokazuje tradicionalni likovni i literarni konkurs Hemijsko-prehrambene i tekstilne škole „Uroš Predić“, koji ova obrazovna ustanova organizuje u decembru, u okviru obeležavanja Dana škole. Na konkurs je pristiglo oko 100 radova učenika sa teritorije Grada, a u petak, 7. decembra, u salonu Narodnog muzeja uručene su nagrade onima koji su se, po proceni stručnih žirija, najviše istakli.

– Tradicija je da Dan naše škole obeležavamo više umetnički i duhovno zbog imena Uroša Predića. Ove godine dajemo omaž i istaknutom sugrađaninu – piscu, pesniku, likovnom i književnom kritičaru Todoru Manjloviću, povodom 50 godina od njegove smrti, a kroz program koji su osmislili naši učenici sa profesoricom Svetlanom Dabović – kazao je direktor HPTŠ „Uroš Predić“ Jugoslav Bogdanović.

Na konkurs je pristiglo 40 literarnih i 50 likovnih radova, a posebno su ocenjivana još 54 crteža nastala na likovnoj radionici „Portret po modelu“, koja je održana u HPTŠ „Uroš Predić“.

– Talentovane dece ima jako mnogo. Jedan učenik je rekao da neće da učestvuje na konkursu jer je takmičenje u crtanju i slikanju besmisleno. Ja se sa njim slažem zato što ima izloženih radova koji nisu ni nagrađeni ni pohvaljeni ali su isto tako mogli biti. Možda bi odluka bila drugačiji kada bismo ponovo gledali radove, ali na kraju se uvek mora načiniti odabir – kazala je Dušanka Đorđević, organizatorka konkursa i profesorica likovne kulture u HPŠT „Uroš Predić“.

Prvu nagradu za literarni rad među srednjoškolcima osvojio je Nikola Jerković iz sečanjske gimnazije „Vuk Karadžić“, a među đacima osnovnih škola priznanje je dobio Ratko Jovanov iz OŠ „Vuk Karadžić“.

Na likovnom konkursu prva nagrada otišla je u ruke Ivane Mutavdžić iz Zrenjaninske gimnazije, specijalna nagrada za tehniku ansamblaž pripala je Dragani Šargin iz HPTŠ „Uroš Predić“, a priznanje za grupni rad dobio je razred II2 iz Srednje poljoprivredne škole. Među osnovcima prvu nagradu je osvojila Katarina Bilać, učenica OŠ „Stevan Knićanin“ iz Knićanina. U konkurenciji „Portret po modelu“ prvo mesto kod srednjoškolaca osvojila je Anđelija Janjić iz Zrenjaninske gimnazije, a od osnovaca prvonagrađena je bila Maša Stanar iz OŠ „2. oktobar“.

Likovni radovi su izloženi u Holu Narodnog muzeja.

M. Maričić

Foto: Jovan Njegović Drndak

Više u štampanom izdanju…