14. NOVEMBAR, SVETSKI DAN BORBE PROTIV DIJABETESA: Merenje pritiska i nivoa šećera u krvi na nekoliko lokacija u Gradu

Društvo za borbu protiv šećerne bolesti grada Zrenjanina i „Lajons klub Petrovgrad“ u saradnji sa Crvenim krstom danas organizuju akcije besplatne kontrole zdravstvenog stanja građana, povodom Svetskog dana borbe protiv dijabetesa.

Akcije će se održati u holu gradske kuće za zaposlene u Gradskoj upravi od 12 do 14 časova, a za građane u „Gomeksovom“ supermarketu „Total“ u naselju Ruža Šulman, od 12 do 14 časova, i u glavnoj ulici ispred „Ultrakafea“ od 14 do 16 časova.

– Na sve tri lokacije stručni tim će vršiti procenu rizika za dobijanje šećerne bolesti, merenje nivoa šećera u krvi, krvnog pritiska, a lekari će na osnovu dobijenih rezultata davati stručne savete. Trenutno u Zrenjaninu ima oko 13.000 registrovanih osoba sa dijabetesom, i još toliko njih koji ne znaju da boluju od ove bolesti jer je nisu još otkrili. Zato je ova akcija izuzetno važna za sve naše građane – poručio je Lazar Erne, član „Lajons kluba Petrovgrad“.

Više o ovoj bolesti koja je sve češća u društvu i o njenom uticaju na organizam rekla je Zorica Markov, specijalista opšte medicine, koja je dugo godina radila u savetovalištu za dijabet.

– Šećerna bolest je podmukla bolest za koju ljudi nisu ni svesni da je imaju. Ništa ne boli, a može da traje godinama. Ako se šećer ne kontroliše, ne vodi računa o ishrani i fizičkoj aktivnosti, ova bolest može da dovede do velikih komplikacija na krvnim sudovima – ispričala je Zorica Markov.

M.Ml.