17. MAJ SVETSKI DAN BORBE PROTIV HIPERTENZIJE, DOKTORI SAVETUJU: Umesto lifta i automobila ići peške i voziti bicikl

U borbi protiv visokog krvnog pritiska važno je održavati normalnu telesnu težinu, voditi računa o ishrani, koristiti manje soli, biti fizički aktivan i izbegavati duvan i alkohol – kaže dr Sanja Đurin, internista-kardiolog i načelnica Internog odeljenja Opšte bolnice „Đorđe Joanović“ povodom obeležavanja Svetskog dana borbe protiv hipertenzije.

Prema rečima dr Đurin, skoro 50 odsto odrasle populacije u Srbiji ima visok krvni pritisak, a samo polovina obolelih znaju da ga imaju, od kojih se tek 50 odsto leči.

Po definiciji Svetske zdravstvene organizacije, arterijska hipertenzija je sistolni (gornji) pritisak povišen preko 140 mmHg, a dijastolni (donji) preko 90 mmHg za osobe starije od 18 godina, navodi dr Đurin.

Uglavnom su povišena oba pritiska. Najčešće se ne zna razlog pojavljivanja hipertenzije, a u malom procentu ona je posledica bolesti drugih organa i sistema organa. Krvni pritisak između ostalog povećavaju prekomerna upotreba soli i tečnosti, gojaznost, preterani unos alkohola i kafe, pušenje, fizička neaktivnost, nepravilna ishrana, neregulisani hronični stres – upozorava načelnica Internog odeljenja Opšte bolnice.

Povišen krvni pritisak je vrlo često bolest koja protiče sa vrlo malo simptoma, ili ih čak i nema, upozorava dr Đurin.

Organi koji najviše trpe i stradaju u hipertenziji jesu srce, oči, bubrezi i krvni sudovi. Bolesnici koji imaju hipertenziju obolevaju od koronarne bolesti desetak godina ranije od svojih vršnjaka koji je nemaju. Hipertenzija je veliki faktor rizika za pojavu infarkta miokarda, srčanih slabosti, šloga i za pojavu perifernih vaskularnih bolesti.

Dijagnoza hipertenzije se postavlja relativno lako, merenjem krvnog pritiska. Veoma je važno merenje u kućnim uslovima jer je dokazano da pacijenti imaju viši krvni pritisak kod lekara nego kod kuće, napominje dr Sanja Đurin.

Ono što svako može uraditi za sebe jeste da održava normalnu telesnu težinu, da jede voće i povrće svakog dana, i to minimum 600 grama dnevno. Zatim treba smanjiti količinu soli u ishrani na manje od tri grama dnevno. U sprečavanju hipertenzije može pomoći i 30 minuta fizičke aktivnosti poput brze šetnje svakog dana, a preporučuje se i korišćenje stepenica umesto lifta, vožnja bicikla, šetnje za vreme pauze na poslu kao i vraćanje kući pešice umesto autobusom ili kolima. Valja ograničiti unos kafe i izbegavati duvan i alkohol – kaže dr Đurin.

M.M.