USPESI: Dragana Drinić najbolja u republici iz računovodstva

Učenica četvrtog razreda Ekonomsko-trgovinske škole Jovan Tajković”, smera ekonomski tehničar, Dragana Drinić, osvojila je nedavno prvo mesto na republičkom takmičenju iz računovodstva održanom u Zaječaru. Za zvanje najboljeg računovođe u kategoriji učenika srednjih škola nadmetalo se 26 đaka iz Srbije. Njena mentorka je profesorka Jovanka Radlovački.

Na takmičenju su zadaci takvi da mora da se zna više od onoga što se radi na časovima u školi. Zato smo tokom priprema koje su trajale nekoliko meseci dosta koristile knjige sa fakulteta. Moj zadatak je bio da je uputim koje knjiga da koristi i gde da pronađe odgovore na neka pitanja – kaže Jovanka Radlovački.

Takmičenje podrazumeva proveru teorijskog znanja i njegovu praktičnu primenu u rešavanju zadatka. Test se sastoji od 10 pitanja. Odgovori se daju ili dopunjavanjem i zaokruživanjem jednog od ponuđenih odgovora, a formulacije su bile veoma slične i postojala je mogućnost da se pogreši. Osim toga, trebalo je uraditi i dva zadatka – jedan se odnoso na proizvodno, drugi na trgovinsko uvozno-izvozno preduzeće.

Dragana će uskoro dobiti diplomu ekonomskog tehničara. Želi da upiše Ekonomski fakultet u Beogradu.

Profesorka Jovanka mi je bila velika podrška. Ona je dosta uticala na to da me zainteresuje za takmičenje. Računovodstvo sam zavolela još u prvoj godini, meni je taj predmet zanimljiv. Nagrada za prvo mesto su besplatni udžbenici i dodatna tri boda za prijemni s obzirom na to da računovodstvo nije prijemni predmet – rekla nam je Dragana.

– Ove godine naši đaci su bili prvi na republičkom takmičenju iz matematike i računovodstva, što znači da bi trebalo da budemo sledeće godine mi domaćini. Prvo smo rekli da ćemo prihvatiti organizaciju takmičenja iz matematike, tako da mislim da ćemo organizaciju takmičenja iz računovodstva prepustiti ekonomskoj školi iz Paraćina, jer sa njima delimo prvo mesto na takmičenju iz računovodstva – objasnila nam je direktorka škole Dragoslava Golušin.

M. B.