PROGRAM MANIFESTACIJE „MUZEJI ZA 10“: Sutra počinje Evropska noć muzeja

U Zrenjaninu se od ponedeljka, 14. maja, do nedelje, 20. maja, održava kulturna manifestacija „Muzeji za 10“. Obuhvata Međunarodni dan muzeja, Evropsku noć muzeja i Nacionalnu nedelju muzeja, a proizašla je iz manifestacije „Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10“ u kojoj su Narodni muzej Zrenjanin i Savremena galerija učestvovali predhodne tri godine.

Noc muzeja 6

Evropska noć muzeja počinje u subotu, u 17 časova i potrajaće do nedelje, jedan čas nakon ponoći. Ovogodišnji učesnici su: Narodni muzej, Savremena galerija, Kulturni centar. Narodno pozorište „Toša Jovanović”, Gradska narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, Istorijski arhiv Zrenjanin, Kultur kick i Zrenjaninska biskupija. „Noć muzeja” biće i u Lazarevu. Podrška je i ove godine stigla iz „Gomeksa”.

Manifestacija je počela otvaranjem izložbe u Savremenoj galeriji Zrenjanin „Obnova srpske umetnosti posle 1950. godine: Beogradska grupa, Grupa 57, umetnici izvan grupa”, iz zbirke ove ustanove. Autorka je Sunčica Lambić Fenjčev, istoričarka umetnosti. Kamerna postavka „Ugnezdi se“ (zbirka ptičjih jaja), na drugom spratu Muzeja je, takođe, od ponedeljka. Autorka je Nataša Knežević, viši kustos – biolog.

Novo mesto za kulturna događanja je rekonstruisani muzejski Atrijum.

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva kulture Republike Srbije, u okviru projekta ‘Gradovi u fokusu’, rekonstruisan je Atrijum Muzeja i biće otvoren u „Noći muzeja”, u 17.30 časova, koncertom Hora „Sveti Serafim Sarovski” – kaže Sanja Vrzić, viši kustos Narodnog muzeja.
Prostor je autentičan, popločan mozaikom od klinker opeke (nekada se nalazila u centru Trga slobode) i savremenih behaton ploča. Ugrađena je i rasveta i postavljena bina. Posetioci mogu da uđu u Atrijum i sa Trga slobode a ne samo iz zgrade Muzeja.

U Salonu Muzeja je izložba „Jožef Pehan – umetnik na prekretnici vekova – dela iz fonda Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcije Mandić“. Autor je Ivana Arađan, kustos-istoričar umetnosti, dok su saradnici kustosi-istoričari Boro Vojinović i Pavle Orbović iz Gradskog muzeja u Vrbasu i kolekcionar Mandić. Pehan, jedan od najznačajnijih umetnika vojvođanskog prostora, predstavljen je kao slikar, crtač, skulptor, karikaturista i fotograf.

U Malom salonu, u sredu, 16. maja, u 19 časova, otvorena je izložba „Japanizam u Banatu: 1869-1969“ Autor je Dejan Vorgić, kustos – istoričar umetnosti.

Postavkа dozidnica „Deco biće mesa, ode po penziju baba Desa” je na drugom spratu Muzeja. Autori postavke su kustosi Etnološkog odeljenja a nove dozidnice je uradila Zrenjaninka Pavka Martinović.

U okviru Stalne postavke, na prvom spratu, u subotu u 22 sata, biće svečano predstavljen Portret Mihajla Pupina, čiji je autor Uroša Predić, koji je svog prijatelja portretisao 1930. godine za njegovu zadužbinu u Idvoru. O delu će govoriti Olivera Skoko, viši kustos-istoričar umetnosti.

Tokom „Noći muzeja” biće i radionice: Mozaičko veče „Igrice i slagalice“, od 17 časova do 22 časa, u Salonu, čija je autorka i voditeljka Nevena Dujin Grković, kustos pedagog, Nagradna igra u stalnoj postavci „Posetilac-detektiv“, od 18 do 20 časova i radionica slikanja i vajanja u Atrijumu, od 18 časova, do 21 čas, u čijoj realizaciji sa decom učestvuju konzervatori.

Nagradni kviz „Zagonetna ličnost“ je u Atrijumu od 19 do 19.45 časova, gde su i

koncerti učenika Muzičke škole „Josif Marinković” u 20 časova, i Mešovitog hora Pevačkog društva „Prepodobni Rafailo Banatski”, u 21 čas, kao i projekcija filma „Učiteljica Ajavaska” (u saradnji sa Etnografskim muzejom i Međunarodnim festivalom etnološkog filma), čiji je organizator Ksenija Mihić, kustos-etnolog.

Na platou ispred zrenjaninske Biblioteke biće organizovana Živa biblioteka, od 18 do 22 časa, projekat Kancelarije saveta Evrope. Knjige ne samo da mogu da pričaju, već mogu i da odgovaraju na pitanja čitalaca, a mogu i da postavljaju pitanja i da uče.

U Kulturnom centru je od izložba radova Miroslava Munižabe, u Narodnom pozorištu predstava „Tramvaj zvani želja“, a u Salonu Istorijskog arhiva Zrenjanin izložba „Srpska pravoslavna crkva u Zrenjaninu 1746. – 1946.“

Prvi put je u „Noći muzeja” Zrenjaninska biskupija. U Katedrali je u 19 časova koncert Kamernog hora Emanuel, uz gostovanje učenika i profesora solo pevanja i orgulja Muzičke škole „Josif Marinković“. Od 20h naizmenično, od po pola sata, smenjivaće se klasična crkvena muzika preko ozvučenja crkve. Prema rečima župana, slobodno je razgledanje crkve – osim za vreme koncerta, a tu su i volonteri.

Izložbe slikara iz Lazareva „Srce brže zakuca kada pređem most na kanalu i ugledam tablu- Lazarevo“ i radova članica tamošnjeg Udruženja „Veliko srce”: nagrađeni radovi sa 48. Medjunarodne izložbe kolecionarstva i rukotvorina u Čelarevu 2018. u izradi peciva i rukotvorina. Organizator je Udruženje „Veliko srce”.

Svi programi su besplatni.

B. Jajić

Noc muzeja 1

Noc muzeja 3