NAJAVE DOGAĐAJA

„URADI SAM” FILMOVI
Kino klub Zrenjanin organizuje program „Kratko i jasno” posvećen kratkometražnim amaterskim filmskim formama u utorak, 2. jula, u Kulturnom centru. Najpre će se održati radionica „Vajn nije mrtav” (Vine’s not dead), tokom koje će se snimati šestosekundni video snimci kakvi su objavljivani na nekadašnjoj društvenoj mreži „Vajn” (Vine). Radionica je od 12 do 16 časova, a vode je rediteljka Marija Rodić i dramaturškinja Galina Maksimović. Prijave traju do 30. juna na mejl: kino.klub.zrenjanin@gmail.com, a šalju se ime, prezime i godište. U drugom delu programa od 19 časova biće prikazani kratkometražni amaterski „uradi sam” filmovi zrenjaninskih autora. Pored toga, biće predstavljeni i filmovi udruženja Satibara iz Beograda, kao i ostvarenja sa njihovog festivala amaterskog filma „MikroFAF”. Ulaz na „Kratko i jasno” je slobodan. Ovaj program je deo festivala „Na sopstveni pogon” Nezavisne kulturne scene Srbije.

FILMOVI SA „BELDOKSA”
Dokumentarce iz međunarodne selekcije pogledaće i zrenjaninska publika, u julu, svake srede i četvrtka u maloj sali Kulturnog centra. Reč je o turneji festivala dokumentarnog filma „Beldoks”. U sredu i četvrtak, 3. i 4. jula, na repertoaru je austrijski film „Dobrodošli u Sodomu”.

FRANCUSKI FILMOVI
U četvrtak, 27. juna, u maloj sali Kulturnog centra prikazuje se film „Broj jedan”. Početak je u 21 čas, a ulaz je slobodan. U pitanju su projekcije iz Ciklusa novog francuskog filma, koje se organizuju u saradnji sa Francuskim institutom. Više na: www.kczr.org.

IZLOŽBA U MUZEJU
Postavka „Srebrni novac rimskih imperatora od I do III veka iz numizmatičke zbirke Narodnog muzeja Zrenjanin” biće otvorena u ovoj ustanovi u sredu, 3. jula, u 19 časova. Autor izložbe i pratećeg kataloga je Aleksandar Šalamon, kustos-arheolog Narodnog muzeja. Izložba je otvorena do 1. avgusta.

REALNOST I NEVIDLJIVA BIĆA
Izložba – „Apsolutno stvarno” Marine Milev otvorena je u Kulturnom centru do 4. jula. Autorka navodi da njeni radovi prikazuju realnost sa svojim vidljivim i nevidljim bićima i kontradiktornostima. Marina Milev je diplomirala na Akademiji likovnih umetnosti u Novom Sadu. Bavi se slikarstvom, ilustracijom i grafičkim dizajnom.