69 GODINA LISTA „ZRENJANIN”: TAJNA DUGOVEČNOSTI SU STRUČNOST, UMEĆE I POVERENJE ČITALACA

Hroničar vremena, čuvar tradicije

Malo je štampanih medija koji se mogu pohvaliti da traju skoro sedam decenija. List „Zrenjanin” je 69 godina napunio 1. novembra. Stoga je i prilika da se putem fotografija podsetimo kako smo izgledali nekada, na koji način smo se prilagođavali i menjali izgled i sadržaj… Generacije novinara, urednika, saradnika i fotoreportera stasavali su u redakciji „Zrenjanina” i svi su ugradili deo sebe u novine koje su stvarali.
Prvi broj lista pojavio se u prodaji u subotu, 1. novembra 1952. godine oko 14 sati. Imao je šest strana, a primerak je koštao pet dinara. Počeo je da se štampa kao list Narodnog fronta i tako je izlazio do 17. broja, kada postaje novina Socijalističkog saveza radnog naroda, a kasnije i međuopštinski list Socijalističkog saveza.
U prvom broju zabeležen je, između ostalog, početak rada Mađarskog amaterskog pozorišta „Madač”, ali i bogati repertoari Gradskog pozorišta i tri bioskopa u gradu: „Balkana”, „Avale” i „Vojvodine”. Objavljeno je i nekoliko izveštaja iz radnih kolektiva i trgovinske komore, a sve to pod uređivačkom palicom prvog glavnog i odgovornog urednika Todora Malbaškog.
Istorija „Zrenjanina” je zapravo istorija našeg grada u drugoj polovini 20. i početka 21. veka. I u najtežim situacijama naš list je uvek smogao snage da opstane i očuva poverenje čitalaca i javnosti. A da je to tako, najbolji dokaz jeste ovaj slavljenički broj: i ozbiljan i svečarski, skrojen po meri ovog vremena i u duhu najbolje tradicije „Zrenjanina”.S. V.