90 de ani de muzică populară românească a orchestri „Lyra” din Torac
Concert prezentat de Orchestra „Lyra”, plachete şi diplome
Sâmbătă, 30 septembrie, în sala de spectacole a Căminului Cultural din Torac, a avut loc concertul aniversar prezentat de Orchestra „Lyra” cu participarea membrilor şi a colaboratorilor. În orele de amiază membrii Asociaţiei pentru Artă şi Cultură Românească „Vichentie Petrovici Bocăluţ” au depus flori, la mormintele membrilor orchestrei care nu mai sunt în viaţă. La Şcoala Generală „George Coşbuc” cu ocazia marcării acestui jubileu, a avut loc o masă rotundă, la care a fost lansată o monografie dedicată Lyrei şi la care s-a vorbit despre istoria, activităţiile şi importanţa orchestrei. În partea a doua a fost prezentat Albumul monografhic apărut la Institutul de Cultură al Românilor din Voivodina care cuprinde un istoriat, partituri cu piese musicale din repertoriul orchestrei și o colecție de fotografii ale activitățiilor din anii în șir.
Programul cultural la Căminul Cultural dedicat Orchestrei Lira și activității orchestrale trecute print timp, a început cu proiecţia filmului documentar despre „Lyra”. Filmul este realizat de Iulian Ursulescu şi Georgeta Secoşan, de la Radioteleviziunea Voivodinei, redacţia programului în limba română. A urmat un concert, la care s-a prezentat renumita orchestră „Lyra”, împreună cu soliştii vocali şi instrumentişti. În prima parte a spectacolului s-au prezentat pe scenă solistele vocale: Melisa și Alisia Babescu,Nicol Miloșevici, Larisa Pancaricean și Ania Paunescu precum și Emilio Baloș, solist instrumentist. În continuare s-a prezentat corul mixt al A.A.C.R. ,,Vichentie Petrovici Bocăluț”, intepretând cântecele ,,Lino, Leano” și ,,Iaca-șa”, dirijor prof. Todor Ursu. Pe scenă au urcat Filip Baloș solist instrumentist la vioară, solistele vocale, Ana Maria Damian, Gabriela Petrovici, Cristina Gheța, Mariana Miloșevici și Nadia Ungur. Orchestra „Lyra” sa prezentat cu numeroase melodii populare din zonele folclorice românești, dirijori Filip Baloș și prof. Todor Doru Ursu. Pe scena torăceană s-au prezentat și Sorin Jivoin din Perovăsăla, mr Roman Bugar din Ecica și solista vocală Mariana Petrovici Ocolișan, interpretând o doina scrisă de Vichentie Petrovici Bocăluț înterpretată de Ana Marinković (Popi). A urmat înmânarea diplomelor și a plachetelor celor care au prezentat și care au activat anii în șir în acestă orchestra. Plachete au fost înmânate lui Lucian Petrovici, George Ocolișan, Emil Petrovici, Filip Sima Baloș, Dorel Petrovici, Pavel Damian precum și învățătorului Negru Ionel.
Publicului numeros s-au prezentat cu diferite piese muzicale, brâu, ardelene, doine, invârtite etc. precum și interpretarea a unui fragment din Rapsodia lui George Enescu, care sa încheiat cu renumita piesă instrumentală Ciocârlia, interperetate de violoniştii mr. Roman Bugar şi Lucian Petrovici, acompaniaţi de orchestră.
Opt viori, un țambal, un contrabas, trei acordeoane, două clarinete și o chitară, au fost condusă de trei dirijori – Lucian Petrovici (fiul regretatului Vichentie Petrovici-Bocăluț), prof.Todor Doru Ursu – actualul dirijor și Filip Baloş dirijor. Orchestra Lira a avut o activitate fructuoasă de 90 de ani iar prin acest concert, s-a dovedit încă o dată valoarea orchestrei. „Lyra” va fi și va sărbătorii și jubileul de 100 de ani de existenţă. În prezent orchestra are mai mulţii membrii tineri, care vor păstra tradiţia.
M. V.