RAZROVANE ULICE ZADAJU GLAVOBOLJE ZRENJANINCIMA

Krpljenje kad se završe radovi u celom gradu

Zamena vodovodne mreže u pet gradskih naselja počela je pre skoro dve godine. Iako se radovi približavaju kraju, saniranje kolovoza i trotoara još uvek nije krenulo. Sugrađani se zbog toga kroz grad kreću sa većim oprezom. Vozači pažljivo zaobilaze rupe, biciklisti čvrsto drže kormane kada prelaze preko šljake, a pešaci na putu do kuće preskaču neravnine. Dok Zrenjaninci nestrpljivo čekaju normalizaciju stanja, iz JKP „Vodovod i kanalizacija” kažu da će sanacija krenuti tek kada se završe svi radovi.

IZVOĐAČ DIKTIRA TEMPO
Iz Javnog preduzeća za urbanizam objašnjavaju da je vraćanje kolovoza, trotoara i ostalih javnih površina u prvobitno stanje obaveza izvođača radova i zavisi od njihovih planova i dinamike izvođenja.
– Zakonski rok za vraćanje u prvobitno stanje ne postoji. Ono se odvija u skladu sa uslovima koje je izdao upravljač puta. Bilo da radi „Vodovod”, „Elektrovojvodina”, Toplana… nakon postavljanja instalacija prvo treba da se slegnu zaštitni slojevi koji se stavljaju pre betona i asfalta – objašnjavaju iz JP za urbanizam.
Kako iz JKP „Vodovod i kanalizacija” kažu, svi radovi na javnim površinama (putnim, zelenim i trotoarima) vrše se u skladu sa važećom građevinskom dozvolom.
– Kao što smo više puta naglašavali, konačno vraćanje javnih površina u prvobitno stanje realizovaće se kada se za to steknu potrebni uslovi: zameni celokupna mreža, izgrade svi priključci, potom pusti nova mreža u rad i izvrši se njeno testiranje. Takođe, treba i da se slegne tlo kako bi se sprečio pritisak zemlje na novu mrežu i mogućnost kvarova usled toga – objašnjavaju iz „Vodovoda”.
Kada je u pitanju saniranje površina nakon radova koji nisu obuhvaćeni projektom zamene mreže, iz ovog javnog preduzeća kažu da će se one vratiti u prvobitno stanje u toku septembra.

ZAVRŠENA ULIČNA MREŽA
Iz „Vodovoda” objašnjavaju da prva faza obuhvata zamenu oko 20 km cevi i izgradnju isto toliko kilometara priključaka koji vode od novoizgrađene mreže do objekata korisnika.
– Radovi se izvode planiranom dinamikom. Oni na zameni ulične mreže su u potpunosti završeni i veći deo je i pušten u rad. Radovi na izgradnji priključaka su u završnoj fazi, a preostali su i manji radovi u Maloj Americi i centru grada – kažu iz „Vodovoda”.
Dodaju da je prva faza obuhvatala zamenu vodovodne mreže u pet gradskih naselja: Ruža Šulman, Šumice, potez Karađorđev trg, Mala Amerika i Centar.
Podsetimo, u postavljanje novih polietilenskih cevi će se ukupno uložiti 580 miliona dinara. Fokus je stavljen na mesne zajednice sa najstarijom infrastrukturom. Blizu 520 miliona odvojila je Vlada, a dodatnih 60 uložila je Pokrajina.
Na krakovima mreže ugrađuju se sekcioni zatvarači. Oni će omogućiti da prilikom intervencija ne dolazi do isključenja kompletnog naselja, već samo onog dela u neposrednoj blizini kvara. Instaliraće se i 20 podzemnih hidranata za efikasnije ispiranje vodovodne mreže i za gašenje požara.

J. Šormaz

foto: redakcija