A kiemelkedő sportvezetőre emlékezünk

Százhatvan évvel ezelőtt született Dr. Kemény Ferenc

A nemrégiben emlékeztünk meg Dr. Kemény Ferenc, az újkori olimpiai játékok egyik kezdeményezője, születésének 160. évfordulójáról. Ez alkalomból a város sportvezetői a Karađorđe-parkban felállított mellszobrát koszorúzták meg. Városunk jeles szülöttének a szobra előtt Simo Salapura Nagybecskerek polgármesterének sporttal megbízott segédje, Vukosova Đapić Atanasković, valamint a nagybecskerki olimpikonok képviseletében Milorad Stanulov ( olimpiai ezüst-és bronzérmes evezős) és Momir Rnić(olimpiai arany-és bronzérmes kézilabdázó) helyezték el az emlékezés virágait.
Nagybecskerek hű maradt szülöttéhez, a modern kori olimpiai játékok egyik úttörőjéhez és az eddigiekig 23 olimpiai érmet mondhat magáénak.
Ezen történelmi sikereken felbuzdulva Nagybecskerek város vezetése megpályázta az Európa Sportvárosa 2021 címet is.
Kemény Ferenc 1860. július 17-én született Nagybecskereken Kohn Ferencként. Középiskolai tanulmányait Magyarországon és Németországban végezte, majd a Budapesti Tudományegyetemen szerzett először matematika-fizika szakos, majd öt évre rá francia-német nyelv tanári diplomát.Kemény Ferenc az 1880-as években, párizsi évei alatt került kapcsolatba, majd szoros barátságba Pierre de Coubertin báróval. Nézeteik megegyeztek az olimpiai gondolat felelevenítésének szükségességéről és a nevelés eszközeként való felhasználásáról. Amikor Coubertin Párizsban a Sorbonne-on 1894. június 16.és 23. között tartott alapító nemzetközi kongresszuson zászlót bontva meghirdette az ókori olimpiai játékok felújítását, és a zárónapon életre hívta a Nemzetközi Olimpiai Bizottságot, természetes volt, hogy a távolmaradásra kényszerült magyar barátját, harcostársát is bevette az alapító atyák közé, így Kemény Ferenc személyén keresztül a magyar sport az ötkarikás mozgalom alapítóinak egyike.
Kezdeményezője, szervezője és életre hívója volt a Magyar Olimpiai Bizottságnak, mely 1895. december 19-én Budapesten, a Nemzeti Torna Egylet Szentkirályi utcai tornacsarnokának tanácstermében tartotta alakuló ülését, ahol a testület elnökének Berzeviczy Albertet, társelnökének Gerendai Györgyöt (a Magyar Atlétikai Klub képviselőjét), titkárának pedig Kemény Ferencet választották meg.
A Nemzetközi Olimpiai Bizottság alapító tagjainak nevét az első újkori olimpia színhelyén, az athéni stadionban őrzik márványba vésve. Ennek a híres sportpályának főbejárata előtt, egy kis olajfaligetben mondott franciául beszédet Kemény Ferenc a külföldi delegáció nevében az első újkori olimpiai játékok megnyitóján a felújítást finanszírozó görög Jeórjosz Avérof szobrának leleplezésekor.
Kemény Ferenc élete igen drámai módon ért véget, ugyanis a nyilas hatalomátvételt követően zsidó származása miatt gettóba akarták zárni, és feleségével együtt 1944. november 21-én öngyilkosságot követtek el.