A magyar Kultúra Napja

Ünnepi műsor a nagybecskereki Petőfiben
Szűknek bizonyult a nagybecskereki Petőfi Művelődési Egyesület nagyterme a magyar kultúra napja alkalmából rendezett ünnepi műsorára. A múlt pénteken megrendezett ünnepséget a Petőfi MME az Emmanuel Kamarakórus, a Madách Színház és a Sonja Marinković Általános Iskola közösen rendezték.
A műsor a Himnusz hangjaival vette kezdetét, melyet az Emmanuel Kamarakórus adott elő. A kórus előadásában a közönség Szívből köszönöm, Zerkovitz Béla: Ez a föld az enyém, Offenbach: Barcarole, Bárdos Lajos: Tábortűz, Wolf Péter: Ave Maria szerzeményeit hallhatta. Vezényelt Konrád Emma, szólót énekelt Mészáros Violetta és zongorán kísért Rontó Márta.
Tekintettel, hogy az idén Széchenyi István születésének a 225. évfordulójára és a Szózat megírásának a 180. évfordulójára is emlékeztek. Az emlékév kapcsán Márton Leonárd tolmácsolásában megtudhattuk, hogy mit is jegyzet fel Széchenyi a naplójában 1848. március 15-én, valamint Tabacski Edit alkalmi kiállítását is megtekinthették a jelenlevők.
A Sonja Marinković Iskola diákjai az Aranykéz című jelenetet mutatták be. Felkészítő tanárok Prókin Eleonóra és Nagy Valentina voltak.
Az alkalmi műsorban a magyar művelődés sokszínűségét mutatták be a résztvevők. Muhi Dániel népdalal kedveskedett a közönségnek. Fehér Ferenc Apám citerája című versét Lackó Inesz szavalta el. A magyar nyelv nehézségeiről a Madách Színház színészei mutattak be egy jelenetet. Az operettek világába a jelenlevőket szintén a Madách Színház színészei kalauzolták.
A Petőfi MME nagytermét a nagybecskereki magyar festők művei, valamint a Százszor szép kézimunka csoport kézimunkái díszítették.
A műsor a 180 éves Szózattal zárult.