AKTUELNOSTI IZ „GRADSKE TOPLANE” O UNAPREĐENJU MREŽE I NAPLATI

Uskoro ojačavanje toplovoda ka Plućnoj bolnici

Javno komunalno preduzeće „Gradska toplana” trenutno radi redovno servisiranje i održavanje proizvodnog pogona.
– U sklopu tih radova upravo završavamo servisiranje cirkulacionih i diktir pumpi i ventilatora u proizvodnom pogonu. Servisiranje postrojenja za hemijsku preradu vode je završeno. Takođe, servisiraju se kompresori, a predstoji i hemijsko pranje i konzerviranje kotlova. U narednim danima uslediće i pregled i čišćenje dimnjaka, a potom i baždarenje kalorimetara – ukazala je Melanija Lojpur iz „Gradske toplane”.
Ona je napomenula, kada je rekonstrukcija vrelovoda u pitanju, da će od srednje škole „Nikola Tesla” do plućne bolnice „Dr Vasa Savić”, radovi na trasi od 750 metara početi sredinom meseca, s obzirom da se čekaju svi dokumenti.
– U toku je i naplata dugovanja iz prethodne grejne sezone. Prosleđeno je 2.710 opomena za dug od 43,5 miliona dinara za korisnike koji troše prirodni gas, a koji imaju veća dugovanja. Apelujemo na ove korisnike da izmire svoja dugovanja kako bi izbegli visoke troškove javnih izvršitelja – napominje Melanija Lojpur i dodaje da postoji mogućnost otplate duga na rate, a da se sporazum može sklopiti u korsiničkom servisu na adresi Rade Končara broj 10.
Ukupan dug građani za oba tipa grejanja ( daljinsko i na gas) je 333 miliona, dok potraživanje JKP „Gradska toplana” prema poslovnim korisnicima iznosi 55 miliona dinara.
Dug preduzeća prema „Srbijagasu” iznosi 503 miliona dinara, a reč je o glavnici i kamati koja se zaračunava.

  • SASTANAK DIREKTORA TOPLANA U ZRENJANINU
    Domaće toplane su početkom maja od kupaca toplotne energije i prirodnog gasa potraživale 30 milijardi i 751,6 miliona dinara, a dugovale nešto manje od 11,6 milijardi dinara, saopšteno je na sastanku čelnih ljudi toplana Srbije održanom prošle nedelje u Zrenjaninu.
    U Srbiji je utrošeno 511 miliona i 622 hiljade standardnih kubnih metara gasa, od čega su sistemi daljinskog grejanja potrošili 23 odsto. Najveći deo ostatka korišćen je za proizvodnju električne energije, dok potrošnja za neposredno zagrevanje prostora sagorevanjem u pećima i protočnim bojlerima – duži niz godina opada.
    Većina toplana (30 od 51) posluje pozitivno.
    Prelazak na naplatu po utrošku ne ide očekivanom brzinom. Novi Sad i Beograd još nisu doneli obavezujuće odluke.

M.S-n.