MINISTAR KRKOBABIĆ POSETIO „AGRO-KLEK”

Primer dobrog puta

Pusta zemlja bez ljudi koji je nastanjuju i obrađuju, bez mladih parova koji na njoj rađaju decu može biti mamac, bolje reći plen za one koji nam ne žele dobro. Zbog toga smo pre godinu i po dana pokrenuli akciju „500 zadruga u 500 sela” i ozbiljan novac već plasirali u osnivanje novih i osnaživanje postojećih zadruga, pre svega zemljoradničkih – izjavio je, između ostalog, Milan Krkobabić, ministar u vladi Srbije zadužen za regionalni razvoj prilikom posete Zemljoradničkoj zadruzi „Agro-Klek”.
Krkobabić je naglasio da je za godinu i po dana osnovano ili osnaženo 474 zadruga.
– Prioritet pripada slabije razvijenim i pograničnim regionima, ali i ono što sam video u Kleku dodatno me uverava da smo na dobrom putu. Ova zadruga je jedna od 94 koje su ove godine dobile bespovratna podsticajna sredstva ove godine. Tu je ratarstvo u službi visoko produktivnog mlečnog govedarstva, a kako sam obavešten odnosi sa zrenjaninskom mlekarom „Mlekoprodukt” su stabilni i korektni. Upoznao sam vredne ljude sa velikim znanjem i iskustvom, tuđa pamet nam nije potrebna – rekao je Krkobabić.
Zemljoradničkoj zadruzi „Agro-Klek” je krajem prošle godine opredeljeno 15 miliona bespovratnog novca za modernizaciju proizvodnje. Krkobabić je naglasio da je predsednik Aleksandar Vučić nedavno najavio novi investicioni ciklus u čijem koncipiranju iskustvo Kleka može biti veoma korisno.
Kako je pojasnio direktor „Agro-Kleka” Radovan Bokić, ovaj novac kojem je dodato osam miliona dinara sopstvenih sredstava, uložen je u nabavku traktora „Džon Dir 6175 M”, telehendlera, mobilne fabrike stočne hrane „siloking” i dosta priključne mehanizacije. Bokić se zahvalio ljudima iz Odbora za selo SANU, na čelu sa čuvenim genetičarem Draganom Škorićem i dugogodišnjem direktoru „Mlekoprodukta” mr Živanku Radovančevu na saradnji dugoj više decenija.
O saradnji lokalne samouprave sa poljoprivrednicima govorio je gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić, koji je najavio, uz ostale stimulativne mere i „jesenju ofanzivu” u izgradnji atarskih puteva.
Savetnik ministra Krkobabića je za prve dane avgusta najavio nov oglas za dodelu ukupno 5,7 milijardi dinara, bespovratnog novca, što bi bilo dovoljno za ozbiljnu podršku za 50 do 60 zadruga.
Skupu je prisustvovao veći broj rukovodilaca i stručnjaka. Bili su predstavnici zemljoradničkih zadruga „Mrkšićevi salaši”, „Veljko Lukić Kurjak”, „Begej”, „Zrenjanin” kao i iz Krajišnika.
M. STOJIN