ALEKSANDROVO: Žene žive i na selu

Peta tribina „Žene žive i na selu” održana je u petak, 16. oktobra u Aleksandrovu, u opštini Nova Crnja.  Kampanje  organizuju kompanija „Kolor medija komjunikejšns” (Color Media Communications), Udruženje građana „HBO klor medija ivents” (HBO Color Media Events) i Centar za lokalnu demokratiju, pod pokroviteljstvom Narodne skupštine Republike Srbije, Ministarstva za rad zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Kancelarije za ljudska i manjinska prava i uz podršku Pošte Srbije. Oni su bili gosti  Udruženja žena  „Livađanke” koje su na ovaj način približile rad i aktivnosti samog udruženja, kao i kulturu, običaje i folklor ovog kraja.

Udruženje žena „Livađanke“ osnovano je 2013. godine, a registrovano je od 2014. godine. „Livađanke“ su poznate po međunarodnoj manifestaciji, „Kuglofijadi“, jedinstvenoj u Banatu. Istaknuto je da su članice udruženja na raznim kulinarskim takmičenjima osvajale brojne nagrade. Takođe, ovo je i humanitarno udruženje: tu su kad god treba da se nekome pomogne. Tako je u toku akcija podrške maloj Tamari Savić iz Kozaraca.

Na tribini su govorile: Ljubinka Ljupka Miškov, predsednica „Livađanki“  i članice Udruženja Vera Miletić, Snežana Rac, Zora Zvekić i Ljiljana Opačić.

Vredne „Livađanke“ prenose  znanje mladim Aleksandrovčanima, učeći  ih da štrikaju, šiju, oslikavaju predmete i kuvaju. O radionicama su govorile  devojčice Anđelije Ninković i Anđele Ašla.

Kampanja „Žene žive i na selu“,  čiji je cilj  osnaživanje žena iz seoskih sredina Srbije, počela je 2019. godine, simbolično na Međunarodni dan žena, 8. mart, statusnom konferencijom u Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu.

M.B.

foto: nadlanu.com – Color Media Communications