AMBASADOR KANADE OTVORIO IZLOŽBU U SAVREMENOJ GALERIJI: „Mladi Romi: Priča iz Klarije“

Njegova ekselencija, ambasador Kanade u Srbiji, Filip Pinington, otvorio je sinoć izložbu jugoslovensko-kanadskog slikara Sadka Hadžihasanovića, „Mladi Romi:Priče iz Klarije“ u zrenjaninskoj Savremenoj galeriji Umetničke kolonije „Ečka“.

– Mnogi umetnici su, kao što je to slučaj sa Hasanovićem, doseljavanjem u Kanadu, doprineli izgradnji čvrstih veza između dve kulturne zajednice – rekao je ambasador Pinington. – Kanada je zemlja različitosti, dom ljudima koji su došli sa svih strana sveta. Mi tolerantan odnos prema ljudima iz drugih zemalja, drugih nacija, religija ili drugačijih opredeljenja nego što su naša, vidimo kao jednu od naših prednosti.

DSC08921 DSC08925 DSC08939

Podsetivši da je saradanja Zrenjanina sa Ambasadom Kanade počela pre tri godine, gradonačelnik Janjić je rekao da je naš grad počastvovan ponovnom posetom kanadskog ambasadora i izrazio nadu da će ona doprineti nastavku saradnje, njenom proširenju i novim investicijama.

Umetnika je predstavila kustoskinja Savremene galerije Slavica Popov a članovi KUD „Dobrivoje Putnik“ iz Radojeva su izveli Cigansku ljubavnu igru iz Vojvodine.

Hadžihasanović je bio učesnik likovne kolonije u Ečki, 1992. godine. Umetnik je objasnio da je ovaj umetnički ciklus nastao u Radojevu, odakle mu je supruga i gde je često dolazio.

Ambasadora Piningtona i njegovu suprugu je u Gradskoj kući primio gradonačelnik Zrenjanina Čedomir Janjić sa saradnicima, pomoćnikom gradonačelnika Duškom Radišićem i predsednikom Skupštine grada Oliverom Mitrovićem. Prisustvovao je i direktor Savremene galerije Umetničke kolonije „Ečka“ Igor Dostanić.

Tekst i foto Branka Jajić