ARGENTINSKI KNjIŽEVNIK KARLOS ALETO O STVARALAŠTVU HULIJA KORTASARA

Da nije bilo ljubavi, ko zna šta bi bilo…
Hulio Kortasar je svojim delima omogućio Evropljanima da steknu bolji uvid o osobenostima Argentine. Suština bića Kortasara je duboko utemeljena u argentinskoj kulturi i baštini, dok je on sam, istovremeno, bio kosmopolita i otvoren prema brojnim drugim uticajima. Za mene je Borhes paradigmatski pisac Argentine i mogao bi da se nazove ocem svih ostalih pisaca argentinske književnosti. Ali, u tom porodičnom albumu, ako je Borhes otac, Kortasar je brat.
Ovako je Hulija Kortasara, jednog od najvećih argentinskih književnika, uz Horhea Luisa Borhesa i Ernesta Sabata, predstavio argentinski književnik, profesor i književni kritičar Karlos Aleto, na nedavnom književnom susretu u Kulturnom centru Zrenjanina. Organizatori posete su bili ova ustanova i Narodna biblioteka „Žarko Zrenjanin”, u saradnji sa Ambasadom Republike Argentine u Srbiji.
Sa Aletom, autorom knjige „Dijalog o poetici Hulija Kortasara” i dobitnikom brojnih priznanja za književno stvaralaštvo, razgovarali su Silvia Monros-Stojaković, književnica i prevoditeljka i Vladimir Arsenić, književni kritičar. Prisutvovali si i pomoćnik gradonačelnika Zrenjanina Duško Radišić, direktor zrenjaninske Biblioteke Milan Bjelogrlić i direktor Kulturnog centra Goran Marinković, podsetivši da je ovo „već četvrti susret Zrenjaninaca sa argentinskom kulturom a uskoro stiže i film…”

Branka Jajić
Opširnije u štampanom izdanju