AVANTURE „ROBINZONKE” U ATRIJUMU MUZEJA

Predstava puna pozitivne energije i zanimljivih obrta

Dramska sekcija Osnovne škole „Jovan Dučić” iz Kleka, nakon uspešno završene školske godine, izvela je nedavno u atrijumu Narodnog muzeja predstavu „Robinzonka”. Osamnaestoro osnovaca igralo je, pevalo i plesalo na sceni u živopisnim kostimima koji su upotpunili doživljaj mnogobrojne publike.
Komad su pripremile Tatjana Dursun, nastavnica srpskog jezika, i Tereza Janjić, nastavnica engleskog jezika. Kako kažu, trude se da sve predstave koje biraju budu deo školske lektire. O idejama za adaptaciju dogovaraju se sa decom koja rado daju svoje predloge. Prošle godine obradili su „Malog princa”, a za ovu godinu odlučili su se za potpuno drugačiju varijantu „Robinzona Krusoa”.
– Predstavu smo spremali od septembra. Korona virus nas je malo omeo, ali predstava je već u martu bila spremna za sezonu takmičenja. Probe za ovaj nastup držali smo na otvorenom – navodi Tereza Janjić.
Jedna od tema je vršnjačko nasilje, problem o kojem ne sme da se ćuti, što i predstava poručuje, ističe naša sagovornica.
– Komad govori o tome da treba da širimo ljubav, da svaki problem ima rešenje i da nikada ne treba da gubimo nadu – poručila je Tereza Janjić.

PRIPREME PRE IZLASKA NA SCENU
U ulozi Robinzonke našla se Ana Dursun, učenica šestog razreda. Kako kaže, rad na predstavi počinje kod kuće tako što sama prolazi tekst, kako bi kasnije bila spremna za probe. Za ovu ulogu, kako je istakla, najteže joj je bilo da spremi plesne tačke.
Jednu koreografiju za predstavu osmislila je Aleksandra Bjelić („Play dance studio”), dok je ostale uradila Ana, koja se i sama bavi plesom. Zbog toga joj javni nastupi nisu strani, pa kaže da na sceni uopšte nema tremu.
Muzičkom tačkom predstavu su obogatili Nikoleta Živak i Nikolaj Radovanović, duo gitare i glasa. Nikoleta je pesme pripremala uz pomoć Jutjuba, dok je Nikolaj pratnju uvežbavao kod kuće.

NA ENGLESKOM I NA „ČIROKIJU”
– Idem u muzičku školu, završio sam peti razred gitare. Član sekcije sam godinu dana i pozorište mi se jako sviđa, možda se budem priključio nekoj dramskoj grupi i kada krenem u srednju školu – rekao je Nikolaj Radovanović.
Jedan od izazova za osnovce bili su i drugačiji jezički zahtevi koje su morali da ispune kao deo svoje uloge. Nevena Višnjić bila je deo plemena koje govori specifičnim Čiroki jezikom, ali, kako kaže, nije joj bio problem da zapamti sve te neobične reči. Aleksandar Tica deo teksta izveo je na engleskom jeziku koji je morao da ima specifičan američki naglasak što je, kako je objasnio, zahtevalo posebne pripreme i uvežbavanje sa profesoricom.
Aleksandar kaže da je poseban osećaj kada kao glumac prvi put obuče kostim.
– Oduševio sam se kada sam video kostime. Krila papagaja kojeg sam igrao bila su kao latice cveta, prelepo su urađena – nije krio emocije Aleksandar Tica.
Za kostime je bila zadužena Blagovesta Vasileva, kostimografkinja Narodnog pozorišta, a šminku za predstavu osmislio je Veljko Kerčov, učenik šestog razreda.
Kako je rekao Ognjen Marković, jedan od učesnika, sa ovom predstavom još uvek nigde nisu gostovali, ali se nadaju da će u sledećoj školskoj godini nadoknaditi sve što su propustili.

  • VELIKI USPESI
    – Dramska sekcija je posebno iskustvo, uživamo kada smo svi zajedno na sceni. Jedan lepši deo su i putovanja i takmičenja – izjavila je Anastasija Pajić, članica sekcije.
    Kako kaže nastavnica Tereza Janjić, mladi glumci su veoma takmičarski orijentisani, pa ih nagrade dodatno motivišu. Sekcija je prošle godine na svom prvom takmičenju osvojila nagradu za najbolju žensku i sporednu ulogu, za najbolji scenski pokret, kao i pohvale za scenografiju, tekst i režiju.
    – Učestvovali smo na Republičkom takmičenju osnovnih škola gde su nas uvrstili u pet najboljih predstava. Pozvani smo i na festival Vojvođanskih amaterskih pozorišta, iako smo osnovna škola, a ne amatersko društvo, što je bila posebna čast – rekla je Tereza Janjić.

 

  • UČESNICI
    Deo predstave „Robinzonka” bili su: Ana Dursun, Nikoleta Živak, Jelena Vujović, Aleksandar Tica, Ognjen Marković, Anastasija Pajić, Tamara Pjevač, Nevena Višnjić, Veljko Kerčov, Teodora Marković, Marina Oro, Elena Ninković, Sara Tekasala, Nikolaj Radovanović, Novak Kesić, Tijana Pajić, Katarina Mijanović i Anđela Jovanović.

J. Šormaz