Az 1848/49-es forradalom és szabadságharcra emlékeztünk

Megemlékezés a magyarittabéi Kossuth-szobornál

Magyarittabé
Minden év március 15-én a vajdasági magyarság a magyarittabéi Kossuth Lajos szobornál is fejet hajt és így emlékezik az 1848/49-es szabadságharc hőseire és tiszteleg nemzeti ünnepünk alkalmából. Az idei megemlékezés a járványügyi előírások betartásával a helybeli református templomban istentisztelettel kezdődött, amelyen Marton Károly hirdette az igét, az egybegyűltekhez szólt Halász Béla református püspök is. Nemzeti ünnepünk alkalmából ünnepi köszöntőt Kerekes József a Magyarittabei Helyi Közösség Tanácsának elnöke és Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke mondtak.
Orbán Viktor magyar miniszterelnök ünnepi gondolatait Keizinger Tibor, a Szabadkai Főkonzulátus első beosztott konzulja olvasta fel.
Az ünnepi megemlékezés a Kossuth-szobor koszorúzásával zárult.

Muzslya
A Muzslai Petőfi Sándor Magyar Művelődési Egyesület szervezésében került sor az 1848/49-es forradalom és szabadságharc 173. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésre Muzslyán. Szigorúan betartva az előírt védekezési szabályokat a szervezők szentmisét szolgáltattak a Szűz Mária Szent Neve templomban, majd az egybegyűltek megkoszorúzták Petőfi-mellszobrát. Koszorút helyezett el Magyarország Szabadkai főkonzulátusa, a Magyar Nemzeti Tanács(MNT), a Vajdasági Magyar Szövetség, a VMSZ muzslyai helyi szervezete, a VMSZ Nyugdíjas Fóruma, Muzslya Helyi Közösségének tanácsa,a Nők Klubja, a RÉMUSZ-Hagyományápolók Egyesülete és a Muzslai Petőfi Sándor MME. A megemlékezés alatt – Rontó Márta és Süveg Tibor közreműködésével – elhangzott a Himnusz is.

Lukácsfalva
A lukácsfalvi magyarság a település központjában elhelyezett Petőfi-domborműnél emlékezett március 15. nemzeti ünnepünk alkalmából. Az egybegyűltekhez Kovács Dianna a VMSZ nagybecskereki önkormányzati képviselője szólt, majd a kegyelet virágainak az elhelyezésével zárult a lukácsfalvi megemlékezés.

Nagybecskerek
Nagybecskereken a helybeli katolikus temetőben Szemere Pál honvédőrnagy emléktáblájánál emlékezett a magyarság. A megemlékezést a helybeli Petőfi Magyar Művelődési Egyesület szervezte.
A szervezők nevében Puskás János alelnök köszöntötte az egybegyűlteket, majd Kovács Dianna önkormányzati képviselő mondott ünnepi beszédet. Az emléktáblánál a Magyar Nemzeti Tanács, a Vajdasági Magyar Szövetség és a nagybecskereki Petőfi MME képviselői helyezték el a kegyelet virágait.
Borbély Tivadar