„BANATSKA BAJKA“ U GRADSKOJ BAŠTI: Predstavili se Lazarevo i Zlatica

U okviru manifestacije „Banatska bajka“, koja sedam dana u nedelji nudi kulturno-umetničko-edukativni sadržaj u Gradskoj bašti, juče su dva naseljena mesta Lazarevo i Zlatica posetioce upoznali sa svojim znamenitostima, udruženjima, umetnicima, sportskim klubovima

Goste su, najpre, pozdravili organizatori manifestacije, kao i Lazarevljani Željka Milošević, pomoćnica gradonačelnika, Radovan Tatomirović, predsednik Saveta Mesne zajednice Lazarevo, odbornici Skupštine grada Zrenjanina Nenad Joksimović i Biljana Guzina, koja je vodila program.

20170701 lazarevo u gradskoj basti (5)-1

U punoj Gradskoj bašti, Zrenjaninci i njihovi gosti uživali su u pesmama i igrama koje su izveli članovi pevačke i folklorne sekcije KUD „Zavičaj“, recitacijama lazarevljanskih autora Milenka Hercega i Marinka Kujundžića, filmu „Lazarevo-kolonizacija 2015“. Usledio je i defile uspešnih sportskih klubova (fudbalski, košarkaški, odbojkaški, teniski, šahovski i karate klub) koje su predstavili njihovi članovi, ponos Lazareva i Zlatice.

Ljubitelji dobrog zalogaja i tradicionalnih jela isprobavali su razne specijalitete koje su napravile žene iz Udruženje žena „Veliko srce“, osnovano 2012. godine. Prema rečima Milanke Furtule, predsednice Udruženja, predstavljanje na „Banatskoj bajci“ je za njih od velikog značaja zbog upoznavanja i učvšćivanja saradnje sa Zrenjanincima, što jeste cilj ove manifestacije.

20170701 lazarevo u gradskoj basti (7)

O Zlatici, koje je nastalo šezdesetih godina prošlog veka, formiranjem urbanog jezgra na mestu 29 salaša bogatih Nemaca, u kojem danas živi manje od 350 stanovnika, govorio je Bogoljub Kojić, predsednik Nadzornog odbora Zlatica. Nevenka Tanović, sekretarka MZ Zlatica, izrazila je zadovoljstvo zbog učestvovanja u ovom programu.

– Ovakve manifestacije treba što više organizovati i promovisati, kako bismo se bolje upoznali. Rodom sam iz Lazareva i ovo je za mene emotivno veče. Mi smo malo mesto i žao mi je što Zlatica nema broj udruženja i sporstkih klubova poput Lazareva, ali sam ponosna na Zlaticu i njene meštane – rekla je Nevenka Tanović.

Ivana Bogaroški, saradnica za receptivni i ruralni turizam u Turističkoj organizaciji i jedna od glavnih organizatorki „Banatske bajke“, je za naš list izjavila da su utisci sa promocije sela pozitivni. Kako je rekla, seoski i agroturizam imaju veliki potencijal, a ovo je prilika da ih ljudi iz grada prepoznaju i više se približe selu.

I.I.

Foto: Z. Dedić

20170701 lazarevo u gradskoj basti (11) 20170701 lazarevo u gradskoj basti (10)-1 20170701 lazarevo u gradskoj basti (9) 20170701 lazarevo u gradskoj basti (8) 20170701 lazarevo u gradskoj basti (2)