BANATSKO SELO ALEKSANDROVO POSTAJE POZNATO I PO GASTRONOMSKOJ MANIFESTACIJI „KUGLOFIJADA”

U slavu carskog kolača

Svo bogatstvo jednog kraja može da stane na jedan sto. Jer, koliko god čudno zvučalo, šarolikost običaja, kultura, tradicija mogu da ispričaju priču o tom kraju i da je, i na ovakav način, sačuvaju od zaborava. Zato, verovatno, i ima toliko gastronomskih manifestacija, pa ne znaš koja je lepša, mirisnija, ukusnija… Banat ne oskudeva u takvim događajima i druženjima koja potom slede.
– Pre šest godina dogovorile smo se da organizujemo etno-bazar leti, a da u novembru priredimo „Kuglofijadu”. Takvog događaja nije bilo u Banatu, a u Aleksandrovu su nekada živele nemačke porodice, pa je ostala tradicija pravljenja kuglofa, carskog kolača koji se peče u posebnoj modli – objašnjava nam Ljubinka Ljupka Miškov, predsednica Udruženja žena „Livađanke”.
Njihov trud su prepoznali Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo i opština Nova Crnja, kao i brojni sponzori. Slatkih i slanih kuglofa bilo je ukupno 40, a o najboljima su odlučivale Verica Miletić, Ljiljana Opačić i Valentina Ivanišević.
Nagrade su uručene u sali Doma penzionera, premaloj za veliki broj gostiju koji su stigli iz regiona, ali i iz inostranstva – Rumunije, Nemačke, Hrvatske, Mađarske… Dobrodošlicu im je poželeo i Vladimir Brakus, predsednik opštine Nova Crnja, zdravicu je održao Nemanja Terzin, a pesmom ih pozdravili polaznici Dečje radionice „Livađanki”.


Među najmlađima, pobednik je Anđelija Ninković, drugi je Nemanja Terzin a treća Bojana Terzin. Anđela Ašler je, takođe, pravila kuglof, ali nije želela da se nadmeće, pa je za trud nagrađena diplomom.
Najlepši slatki kuglof umesila je Ana Radlovački (Klub žena „Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja), druge su „Dvorčanke” – Dragana Čikoš, treće „Bokinski biseri” – Marija Mesaroš, a četvrta Jelena Stojanović („Đurđevdan”, Žitište). Naj kuglof je delo Jasne Ivanišević iz Hanovera, a nagrada za dekoraciju pripala je Jovanki Glušac iz Ruskog Sela.
Slani kuglofi, kojih je sve više na ocenjivačkoj trpezi, bili su izazov za domaćice. Pre svega za Nadu Đenopoljac („Mladost” – Čestereg) koja je osvojila prvo mesto, druga je bila Branislava Drinić („Đura Jakšić” Srpska Crnja), treće je Udruženje žena i sekcija ručnih radova iz Radojeva – Jelica Jonjev, dok je četvrta Olga Gagić iz Kumana.

SVE VIŠE SLANIH KUGLOFA
Kao što je nekada bilo nezamislivo da rolat ne bude sladak i dobro nafilovan (moji su pravili i „prazan”, jer za fil nije uvek bilo materijala), pa su se pojavili i u slanoj varijanti, tako su se vredne kulinarke dosetile, pa su i kuglofu dale slanu notu. Slani kolač (bilo ih je devet) ima ukus španske pite, u raznim varijantama…
– Za slane kuglofe nije bilo teško doneti odluku, jer ih bilo manje nego slatkih, ali su mnogo bolji i kvalitetniji nego prethodnih godina. Ove godine svi slani kuglofi su zaista bili – kuglofi: kompaktni, mogli su lepo da se seku, lepo su bili pečeni. Međutim, sada slatki kuglofi nisu bili kvalitetni kao što su bili lane. Preovladala je čokolada, a većina je bila suva, mrvili su se… No, dekoracije su bile fantastične. Morali smo sve da probamo i baš smo imali težak zadatak, ali uspeli smo nekako da izaberemo najbolje – kaže Verica Miletić, predsednica žirija. Najbolji slani kuglof spremila je Nada Dženopoljac (Udruženje žena „Mladost” iz Česterega).
– Koristila sam kukuruzno brašno, belo brašno, semenke suncokreta, slani kikiriki, jaja, ulje, jogurt, sir. Okolo sam stavila slaninu. Kuglof sam dekorisala paradajzom, krastavcima, grožđem, sirom. Sve je bilo jestivo. Kuglof uglavnom pravim za uskršnje praznike, to mi je ostalo od kuće, od roditelja. Sada sam prvi put dobila nagradu – srećna je Nada Dženopoljac.

SLATKI JESU ALI…
Prva nagrada je ovoga puta pripala Ani Radlovački iz Kluba žena „Vredne ruke” iz Srpskog Itebeja.
– Uglavnom pravim slane kuglofe i u toj kategoriji sam prošle godine dobila nagradu, ali mi je drago da sam sada dokazala da umem i slatki kuglof da napravim. Tajna dobrog kuglofa su sastojci. Oni moraju da budu kvalitetni. Takođe, bitna je i količina tih sastojaka koja se stavlja. Ja sam se danas odlučila da pravim kuglof koji je bio kombinacija narandže, čokolade i suvih šljiva. Kuglof pravim često, jer ga moji ukućani vole. Pravim ih sa višnjama, narandžom, orasima… – uz osmeh kaže Ana.
Naj slatki kuglof napravila je Jasmina Ivanišević iz Hanovera.
– Rođena sam u Aleksandrovu. U Hanoveru, u Nemačkoj, držim kafeteriju. Tamo se većinom služe kolači i kafa. Ova manifestacija mi se sviđa, a Ljupka je u organizaciji nenadmašna. Svake godine dolazim samo zbog „Kuglofijade” – naglašava Jasmina.
Verica Miletić, predsednica žirija, kaže da domaćice koriste razne modle, pa neki kuglofi više liče na pite, a prava modla za kuglof mora da ima režnjeve.
Branislava Drinić je drugonagrađena. Ona je predsednica Udruženja žena „Đura Jakšić” iz Srpske Crnje koje organizuje „Banatsku štrudlijadu”.

DEKORACIJA ZADIVILA GOSTE
Posebna nagrada dodeljena je za dekoraciju. A to je majstorski uradila Jovanka Glušac iz Ruskog Sela.
– Volim i Novu godinu, Božić, i sve praznike. Prošle godine tema moje dekoracije za kuglof bili su novogodišnji praznici. Ove godine sam razmišljala šta da uradim, i na kraju sam došla na temu Badnje večeri i Božića. Nije mi u prvom planu bio ukus, koliko dekoracija, zato što ovde ima mnogo žena koje ovu poslasticu godinama prave. Meni je sada drugi put u životu da sam pravila kuglof. Znala sam da sam u dekoraciji dobra i onda sam se na to usresredila. – objašnjava Jovanka Glušac.
Ove godine nagradu na „Kuglofijadi” je osvojila i Mirjana Umićević iz Krajišnika kao najbolji igrač večeri, dok je titula najveselijeg gosta pripala Nenadu Niniću.
Najlepši ukras večeri bili su mladi Aleksandrovčani, sa radionice „Livađanki”. Anđelija Ninković je napravila najukusniji kuglof.

  • PODRŠKA OPŠTINE
    – Veliki je značaj ovakvih manifestacija na selu. Okupiti više od 200 ljudi iz različitih krajeva zemlje i drugih zemalja je veliki uspeh. Sva udruženja iz naše opštine imaju podršku lokalne samouprave. Veoma dobro rade i mi ćemo nastojati da ih još više podržimo i da njihove aktivnosti podignemo na viši nivo – ističe Vladimir Brakus, predsednik Opštine Nova Crnja, a u poverenju nam je rekao da je prednost dao slatkim kuglofima.

M. Bečejac