LAUREATIMA URUČENA PRIZNANjA GRADA ZRENjANINA ZA 2019.

Pravoslavna sabornost i horski prestiž
Episkop banatski Nikanor i Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković” dobitnici su najznačajnijeg godišnjeg priznanja, Nagrade grada Zrenjanina za 2019, koja im je dodeljena na svečanosti u baroknoj sali gradske kuće održanoj u petak, 27. decembra.
Priznanje episkopu Nikanoru dolazi u vreme obeležavanja izuzetnog i važnog jubileja – osam vekova autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve. Tim povodom, odlukom vladike Nikanora, u Zrenjaninu je, iako naš grad nije sedište eparhije, održana centralna svečanost za Banat. Zahvaljujući na ukazanoj časti i dodeljenom priznanju, episkop Nikanor je poručio da je to priznanje za celu Eparhiju banatsku.
– Ne bi episkop banatski zaslužio ovo priznanje da nije imao saradnike u ovom gradu, među sveštenicima, kako u celoj eparhiji, tako i među opštinama, kolektivima, mesnim zajednicama. Zato ovom prilikom blagodarimo i Ministarstvu pravde i Kancelariji za verska pitanja, blagodarni smo i Autonomnoj pokrajini na materijalnoj pomoći za naše hramove i crkvene objekte, a zahvalnost dugujemo i opštinama u našoj eparhiji, gradonačelniku, predsednicima opština i pojedincima – rekao je u besedi vladika Nikanor.
Omladinski mešoviti hor Muzičke škole „Josif Marinković”, pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački, na najlepši način neguje izuzetno bogatu i dugu tradiciju horskog pevanja u našem gradu i produžava niz uspeha i zapaženih nastupa koje su horovi iz Zrenjanina imali u zemlji i inostranstvu. Nastupajući na festivalima i takmičenjima širom Evrope, predstavljajući svoj grad i zemlju, hor je u periodu od 2006. godine do sada osvojio više od 40 nagrada. Posebno su ponosni na osvojena prva mesta na horskim takmičenjima u Belgiji, Austriji, Slovačkoj, Rumuniji, Italiji, Makedoniji, kao i na republičkim horskim takmičenjima u Srbiji.
Nagradu Grada Zrenjanina laureatima su uručili gradonačelnik Čedomir Janjić i predsednik Skupštine Oliver Mitrović.
– Ovo je prilika da se sumiraju rezultati, da vidimo šta smo uradili, šta smo mogli bolje da uradimo, šta smo možda propustili, pa da to isplaniramo za narednu ili neku sledeću godinu. Prethodnih godina smo se trudili da promovišemo Grad i naše industrijske zone kao dobro mesto za investiranje, ali i neke druge prostore koji su u ranijem periodu bili privredni objekti, kasnije devastirani. Svakog dana se trudimo da naš grad bude još lepše mesto za život, da našoj deci ostavimo nešto na šta možemo da budemo ponosni – poručio je gradonačelnik Janjić, zahvalivši se saradnicima i sugrađanima poželeo dobro zdravlje, ličnu i porodičnu sreću u nastupajućoj 2020. godini.

  • POPULARIZACIJA HORSKE MUZIKE
    Hor Srednje muzičke škole „Josif Marinković” postoji od 1961. godine, vodili su ga muzički pedagozi od kojih je svakako najznačajniji maestro Slobodan Bursać, a od 2005. je pod dirigentskom palicom Zorice Kozlovački.
    – Sa puno entuzijazma, pažnje i ambicije posvetila sam se ovom ansamblu. Pokazalo se da smo uspešan tim jer smo u proteklih 14 godina učestvovali nebrojeno puta na kulturnim manifestacijama grada i naše škole, na ukupno 35 horskih takmičenja, festivala i projekata sa kojih smo doneli 42 nagrade, od kojih smo posebno ponosni na 28 zlatnih i 3 specijalne nagrade. Dobitnici smo i nagrade „Talenti 2013” koju dodeljuje Pokrajinski sekretarijat za sport i omladinu. Predstavljali smo našu zemlju na poznatim i tradicionalnim horskim takmičenjima širom Evrope, odnegovali 13 generacija pevača. Nagrada Grada Zrenjanina motiv je da i dalje istrajemo u našoj misiji popularizacije horske muzike i doprinosimo svojim kvalitetom bogatoj horskoj tradiciji našeg grada – poručila je Zorica Kozlovački.

Miroslava Malbaški