„BEOHEMIJA INHEM” DOBILA NOVOG GAZDU: Fabrika prodata za 2,5 milijarde dinara

Novosadski holding „Preston” novi je vlasnik zrenjaninske fabrike deterdženta i sredstava za kućnu hemiju. Prvi čovek ove firme, Davor Milićević, prihvatio je danas da „Beohemiju inhem” kupi kao pravno lice po početnoj ceni nešto većoj od 2,5 milijarde dinara.

„Beohemija inhem” je u stečaju od kraja marta prošle godine, a pošto plan reorganizacije nije uspeo, u Privrednom sudu je odlučeno da fabrika bankrotira i ponudi se na prodaju kao pravno lice, po početnoj ceni od 2,5 milijarde dinara. Nju je u ime „Prestona” kao jedini ponuđač na javnom nadmetanju tačno u podne prihvatio da plati Davor Milićević.

– „Preston” u svom vlasništvu ima četiri firme, a kupovinom „Beohemije” prihodi dostići sto miliona evra godišnje. Imamo sto zaposlenih, a sa ovim radnicima iz „Beohemije” biće ih 500. Kupili smo jednu od najsavremenijih fabrika u regionu za proizvodnju kućne hemije. Napravili smo analizu tržišta sa našim kreditorima smo dogovorili dugoročne finansijske plasmane koji su za nas povoljni i na osnovu toga moći ćemo da sprovedemo poslovni plan koji se odnosi na smanjenje troškova poslovanja, na povećanje prodaje za 35 odsto u 2017. godini, zadržavanje tržišne pozicije u Srbiji i u regionu – rekao nam je Milićević.

Vasilije Jovanović, stečajni upravnik, svojevremeno je sabrao sve obaveze „Beohemije inhem”u stečaju tada i ustanovio da su one skoro deset puta veće od iznosa za koji je danas ova firma dobila novog vlasnika.
Z.D.

BEOHEMIJA 0001_resize BEOHEMIJA 0003_resize