Beszélgetés kelemen imrével az emmanuel kamarakórus elnökével

Elmaradt tájolások és rendezvények

A nagybecskereki Emmanuel Kamarakórus munkájára is kihatott a tavasz óta tartó koronavírus-járvány. Arról, hogy miként alakult az idei év a kórus életében, Kelemen Imrével az Emmanuel Kamarakórus elnökével beszélgettünk.

A rendkívüli állapot bevezetése óta szinte megszűnt a művelődési élet. Mi a helyzet a kórusnál?
Az Emmanuel Kamarakórus az újévet a hagyományokhoz híven a magyar kultúra napjának a megünneplésével kezdte. A terveink között szerepelt a március 15-i nemzeti ünnepünk megünneplése, sajnos ez az ünnepség elmaradt, ugyanis az akkori járványügyi helyzet ezt nem tette lehetővé. Ekkor bevezették a rendkívüli állapotot is, és akkor a próbákat is felfüggesztettük.
A próbákat egészen május végéig szüneteltettük, ekkor ugyanis az óvintézkedések enyhítése lehetővé tette, hogy ismét találkozzunk és folytassuk a munkát.

A hagyományos rendezvényeken kívül, milyen események maradtak el?
A kényszerszünet alatt megjelentek a különböző pályázatok, amelyeken projektjeink pozitív elbírálásban részesültek. Két tartományi titkárság a művelődési és a kisebbségi is támogatta a tájolási programunkat.
Amikor újrakezdhettük a munkát ezen tájolásokra készült a kórus, tekintettel, hogy négy koncert időpontját meg is beszéltük a vendéglátóinkkal. Sajnos július közepén ismét rosszabbra fordult a járványügyi helyzet és ismét be kellett szüntetnünk a próbákat és természetesen a tájolás is elmaradt. Ezen kívül a hagyományos Slobodan Bursać Kórustalálkozót, amelyen az Emmanuel Kamarakórus rendszeresen részt vesz, júniusról szeptemberre halasztották. Az aktuális helyzetre való tekintettel kérdéses, hogy szeptemberben sor kerül-e a kórusok ezen találkozójára.

Tudom, hogy a jelenlegi helyzetben nagyon nehéz a tervekről beszélni, de milyen tervek állnak a kórus előtt az év végéig?
Annak ellenére, hogy a tervek szerint szeptembertől a színházak és a mozik az előírásokat betartva, ismét megnyitják kapuit a nézők előtt, nem tudjuk, hogy mi kórusok szintén újrakezdhetjük-e a munkát, mivel az éneklés nagy kockázattal jár a járvány terjedése szempontjából.
Természetesen a tájolások lebonyolítása mellett, terveink között szerepel a hagyományos hangversenyünk a nagybecskereki székesegyházban az aradi vértanúk emlékére, amelyet minden évben október 5-én szervezünk meg. A Magyar Nemzeti Tanács támogatásban részesítette ezen koncert megszervezését, és így alkalmunk van a hagyományokhoz híven ismét egy vendégkórust meghívnunk.
Október közepére van kitűzve a Vajdasági Magyar Kórusok XXI. Találkozója, melyet az idén Temerinben szerveznek meg. Ezen a rendezvényen is terveink szerint részt veszünk, valamint nagyon szeretnénk az idén is megrendezni a karácsonyi hangversenyünket.