BICIKLISTI NEDAVNO NA TRGU SLOBODE U CENTRU ZRENjANINA POKAZALI ZAVIDNO ZNANjE I ZADIVLJUJUĆE VEŠTINE U VOŽNjI DVOTOČKAŠA

Neki se takmičili, a svi se lepo zabavili
Prve „Biciklističke igre”, održane nedavno na Trgu slobode u Zrenjaninu, okupile su mnogo mladih sugrađana koji su pokazali koliko su vešti u vožnji dvotočkaša, da li poznaju saobraćajne znake i propise, a desetoro takmičara je i nagrađeno. Ipak svi oni, zajedno sa volonterima i publikom, pre svega su se dobro zabavili. Čim su biciklisti dobili brojeve, organizatori im objasnili pravila, a volonteri se rasporedili na svoja mesta – takmičenje je počelo.
Prvi je krenuo dečak iz kategorije osnovaca. Uspešno je rešio test i najzad počeo da vozi bicikl. Prošao je raskrsnicu i došao do prvog punkta gde je dobio posebnu kapu. Zatim je nastavio da vozi mnogo opreznije, držeći glavu pomalo neprirodno uspravljeno. „Jesu li mu to jaja na glavi”, smejao se jedan od posmatrača. Kapa liči na činiju, a srećom u njoj nisu bila jaja, već ping-pong loptice. Dečak nastavlja da vozi cik-cak između čunjeva, vrlo polako okrećući pedale, no ping-pong loptice ipak ispadaju i samo dve ostaju na glavi.
Sudije-volonteri sve beleže, pa je on na sledećem punktu dobio dve prilike (koliko je loptica sačuvao) da flašom, tetrapakom ili limenkom pogodi kantu. Zatim vozi po dugačkoj, tankoj dasci, pa onda nabacivao plave gume na stub i taman kada se opustio i pomislio da mu je fino krenulo, došao je na poslednju stanicu lavirinta, a zadatak je bio da vozi nekoliko metara sa kontra postavljenim kormanom. Dečak seda na bicikl i taman kada je pokušao da obe noge stavi na pedale, umalo nije pao. Krivuda levo-desno, ne uspevajući da zadrži ravnotežu. Smeje se, a sa njim i svi ostali. Liči na dete koje tek uči da vozi bicikl. Tako su izgledali i ostali takmičari.
Vožnja bicikla sa kontra kormanom je zapravo mentalni zadatak. To je veliki izazov za mozak koji ne može da „razume” novi stil, jer pamti jedan način vožnje bicikla. Kako saznajemo, jedan od organizatora Igara uspeo je da odvoza par metara na „kontra biciklu” tek nakon što je danima vežbao.
– Nisam ništa osvojila, ali sam probala vožnju na poligonu i veoma mi se svidelo – kaže trinaestogodišnja Jana. Braća Eldin i Elmerin su se prijavili kada su videli plakat kod svoje škole. Gledajući starije i veštije takmičare i čekajući da počne trka najsporijih biciklista, pričaju kako im je bilo lepo.
Dakle, misija „Biciklističkih igara”, nagrađenog projekta Zrenjaninske omladinske razvojne organizacije (ZORO) na konkursu Superste, je ostvarena. Sigurno je da će se posle Igara više mladih zainteresovati za biciklizam. Neki od njih će se pridružiti članovima ZORO-ve radionice „Pimp your bike”, gde će učiti o bezbednosti saobraćaja, kao i o popravkama i „budženju” bicikala.
Organizatori „Biciklističkih igara” zahvalili su se na podršci Gradu Zrenjaninu, Erste banci, „Gomeksu” i prodavnici „Polar bajk”, kao i Crvenom krstu, udruženjima „Beta” i „Čarobno drvo”.

NAGRAĐENI
Deset najboljih takmičara dobilo je nagrade u iznosu od 15.000 dinara koje moraju da utroše na doterivanje bicikla ili izradu novog u radionici „ Pimp your bike”. Nagrađeni su: Andrej Golić, Nemanja Golić, Slaviša Šćekić, Srđan Bogdanović, Vanja Bugarski, Stefan Johum, Boba Vidrić, Boris Baćan i Vladan Aranitović i Borislav Marinković. Utešne poklone koje je obezbedila prodavnica „Polar bajk” dobili su Jana Andrein, Nemanja Jeremić i Nina Kajčić.
MILANA MARIČIĆ