BOGATA OBITELJSKA BAŠTINA ČUVANA S PONOSOM

Potomci Bančaka ne daju da uspomene i sjećanja izblijede

Rijetke su banatske obitelji koje svoju povijest mogu pratiti i nekoliko stoljeća unatrag. Tu privilegiju ipak imaju potomci predijalaca iz Boke čiji su preci početkom 19. stoljeća doseljeni u ovo mjesto na prijedlog Zagrebačke biskupije. Svi su oni na naše prostore došli kao stari plemići i sa sobom pored grbova i povelja donijeli priče o slavnoj prošlosti, pitomom turopoljskom i pokupskom zavičaju i svojim djedovima koji su protiv Turaka ratovali rame uz rame s čuvenim hrvatskim velikašima.
Sudbina je htjela da se među kajkavskim naseljenicima koji su svoj novi dom našli u Boki nađe i obitelj Bančak. Prema predaji njihovo prezime je nekada glasilo Banščak, ali se slovo š vremenom izgubilo. Oni potječu iz sela Jame, nedaleko od ušća Gline u Kupu. Tridesetih godina prošloga stoljeća objavljen je „Zbornik plemstva u Hrvatskoj, Slavoniji, Dalmaciji, Bosni i Hercegovini, Dubrovniku, Kotoru i Vojvodini” u kojemu se kaže da je rod Banščak plemićki naslov dobio još 1572.
Zagrebačka im je županija izdala 5. svibnja 1823. svjedodžbu koja potvrđuje da su potomci Jakova i Josipa Banščaka koji su svoje plemstvo dokazali godine 1777. Uz prikaz njihovog grba navedeno je da su ugledni izdanci ove obitelji tada živjeli u Pančevu. Riječ je o Augustu pl. Banščaku, općinskom bilježniku, njegovoj supruzi Mariji pl. Ilijević i sinu Augustu, pravniku, svetskom atletskom rekorderu i sudioniku Ljetnih olimpijskih igara u Berlinu 1936.

BAKA HERMINA – IZVOR OBITELJSKIH PRIČA IZ DAVNINA
Jedan od baštinika bogate povijesti ove obitelji danas živi u Vinkovcima, zove se Pavao Dragičević i rođen je 1961. godine u Vukovaru. Završio je Poljoprivredni fakultet u Osijeku i Višu školu za sigurnost na radu u Zagrebu. Bavi se zaštitom prirode i okoliša i stalni je sudski vještak iz područja zaštite na radu Županijskoga suda u Vukovaru. Zaposlenik je „Javne ustanove za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima Vukovarsko-srijemske županije” u kojoj obnaša funkciju stručnog voditelja. Oženjen je Vesnom i otac je Dore i Nine.
S našim uredništvom na hrvatskom jeziku Dragičević je rado podijelio priču o obitelji Bančak iz Boke s kojom je povezan preko svoje bake Hermine. Ona je, naime, rođena u Boki 1909. godine od oca Petra i majke Marije rođ. Pozojević. U svojoj 19. godini bila je zaručena za djeda Pavla Dragičevića nakon čega se za njega i udala. U prvo su vrijeme živjeli u Somboru gdje je on bio službenik policije. Tamo im je rođena kćer Ana. Poslije su kratko stanovali u Kolutu i ondje se 1933. godine rodio Pavlov otac. Nakon toga je obitelj stalno prebivalište pronašla u Vinkovcima.
No, svoju je starost Hermina provela kod kćeri Ane u Belom Manastiru gdje je 1982. preminula od posljedica moždanog udara. Pavao je u mladosti gajio veliko zanimanje za povijest svojih predaka, a baka Banaćanka bila mu je nepresušni izvor podataka. Proučavajući pojedine izvore koji ukazuju na to da su Ban(š)čakovi u krvnom srodstvu s čuvenim Jelačićima i Zrinskima, on se dodatno zainteresirao za obiteljske priče iz davnina.


Dalibor Mergel
Foto: Obiteljski album Pavla Dragičevića iz Vinkovaca

 

Opširnije u štampanom izdanju